Misbruikte neef van bisschop Vangheluwe schrijft boek
Roger Vangheluwe in 2005. Foto: mvn

Mark Vangheluwe (49), de neef van de voormalige bisschop van Brugge Roger Vangheluwe, heeft onder de titel ‘Brief aan de Paus’ een boek uitgebracht bij uitgeverij De Bezige Bij. Het boek gaat over zijn jeugd, de jaren van misbruik en het leven erna.

Het is de eerste keer dat Mark Vangheluwe onder zijn eigen naam naar buiten komt. Tot nog toe was hij om redenen van privacy enkel bekend als ‘de neef van de bisschop’.

Het getuigenis van Mark Vangheluwe zorgde ervoor dat Roger Vangheluwe op 23 april 2010 moest aftreden als bisschop van West-Vlaanderen. Vangheluwe misbruikte zijn neefje Mark – de zoon van zijn broer – bijna 15 jaar lang. Van zijn vijfde tot zijn negentiende. Het misbruik liet onuitwisbare sporen na.

Vandaag is Mark Vangheluwe 49 jaar oud, gehuwd en vader van drie kinderen. Zijn verhaal deed de beerput van jarenlang verzwegen misbruik in de katholieke kerk in Vlaanderen eindelijk helemaal opengaan.

In een interview met De Standaard dat zaterdag verschijnt, vertelt Mark Vangheluwe waarom hij het boek nu, zeven jaar later, heeft geschreven. ‘Niet voor mezelf maar voor mijn kinderen. Opdat ze alles wat met mij gebeurd is later beter zouden kunnen plaatsen. En ook omdat ik hoop dat andere mensen die met een trauma zitten er iets zullen aan hebben. Wat er met mij gebeurd is, is niet iets om trots op te zijn. Ik voel me al veel jaren beschaamd, bepoteld en gekrenkt. Het is niet eenvoudig om met zoiets naar buiten te komen.’

Het boek ligt vanaf morgen in de boekhandel. Reageren kan op briefaandepaus@wpg.be.