N-VA: 'Wij geloven niet in de meerwaardebelasting'
'Het is lang niet gezegd dat dit met een vorm van meerwaardebelasting zal zijn', zegt Peter Dedecker, N-VA Foto: Belga

Een meerwaardebelasting op aandelen blijft ‘quasi onbespreekbaar’ voor Open VLD en ook N-VA 'gelooft niet in de meerwaardebelasting'.

CD&V beschouwt de meerwaardebelasting op vermogen als een voorwaarde om de vennootschapsbelasting te verlagen, maar N-VA heeft die boot tot nog toe afgehouden. Woensdagavond stelde Bart De Wever echter dat de N-VA en CD&V deze legislatuur nog compromissen kunnen sluiten. CD&V-vicepremier Kris Peeters reageerde donderdagochtend positief op de opening van de N-VA-voorzitter. ‘Laat ons dit nu in een positieve sfeer verder aanpakken’, zei hij.

Maar de schijnbare opening van N-VA was van korte duur. 'Wij geloven niet in de meerwaardebelasting', antwoordde N-VA op een tweet van econoom Geert Noels. 'Uiteindelijk is het de middenklasse die die betaalt, in het bijzonder de Vlamingen. De meerwaardebelasting is een anti-Vlaamse belasting.'

Ook voor coalitiepartner Open VLD blijft de extra belasting echter een huizenhoog taboe. ‘Ik heb Bart De Wever gezien op Eén en de opening die hij maakte was toch bijzonder klein’, zegt Luk Van Biesen. ‘Ik denk dat dit wordt uitvergroot.’

Het standpunt van de liberalen blijft onveranderd. ‘Voor ons is dit een aanslag op de essentie van onze economie, op de kleine ondernemingen. Er zijn heel wat nieuwe starters. Gaan we nu tegen die mensen zeggen dat elke euro die ze uit hun zaak halen voortaan zwaar belast wordt?’, aldus fiscalist Van Biesen.

N-VA nuanceert

Op Twitter nuanceert N-VA: 'Er kan in de fiscaliteit iets gebeuren om tot een grotere rechtvaardigheid te komen, daar zijn we mee akkoord. En in dat opzicht willen wij hervormingen doorvoeren om tot een compromis te komen. Maar wat dat dan concreet is, daar gaan wij niet op in.'

Uithaal van Demir

Her en der wordt gefluisterd dat de opening van De Wever een goedmakertje is voor de uithaal van staatssecretaris Zuhal Demir. ‘Dit is de onwaarschijnlijke pasmunt voor de crise van Zuhal’, stelt Daniëlle Vanwesenbeeck. Luk Van Biesen hoopt dat die these niet klopt.

‘Koehandel is natuurlijk niet nieuw in de politiek. Maar ik hoop dat het hier niet het geval is. Anders zou dat betekenen dat CD&V en N-VA opnieuw naar de CVP-staat afglijden’, besluit hij.