Isoleren fors duurder door schaarste aan materiaal
Foto: hollandse hoogte
Wie isolatieplannen heeft, houdt best zijn budget in het oog. In amper twee maanden tijd zal isolatie op basis van polyurethaan een kwart duurder worden.

Een dak van tweehonderd vierkante meter isoleren met zogeheten pur-schuimplaten zal 750 euro meer kosten aan materialen, rekenden de Bouwunie en de Confederatie Bouw voor in het Belang van Limburg

Polyurethaan is een van de meest gebruikte kunststoffen voor de productie van harde schuimplaten. Die zijn zeer populair voor het isoleren van platte daken. Maar de kunststof wordt ook gebruikt om spouwmuren en vloeren te isoleren. 

Leon Peeters van Bouwunie Limburg gaat ervan uit dat wie met zijn aannemer al een prijs heeft afgesproken, geen last zal hebben van de hogere prijzen. Maar wie dat nog niet heeft gedaan en isolatieplannen heeft, houdt toch best zijn bouwbudget goed in de gaten. Want de isolatiefactuur zal een pak duurder zal uitvallen.

De hausse is overigens al ingezet. Veel leveranciers van isolatieplaten hebben begin april een prijsstijging van 7 tot 8 procent doorgevoerd. Tegen midden mei zal de prijs wellicht een kwart hoger liggen’, stelt Davy Maesen, directeur van Bouwunie Limburg.

BASF

Olivier Chapelle, topman van de Belgische beursgenoteerde kunststofverwerker Recticel, verwacht dat de prijsstijging een tijdje zal aanhouden. Recticel is een belangrijk producent van pur-isolatiematerialen.

De huidige klim is te wijten aan de slabakkende productie van de chemicaliën waaruit polyurethaan wordt gemaakt.  
Onlangs zijn enkele fabrieken uitgevallen, maar het grote probleem is dat de bouw van twee nieuwe megafabrieken veel vertraging heeft  opgelopen. Het gaat om een productie-eenheid van de chemiereus BASF in het Duitse Ludwigshafen en een van de combinatie Dow/Saudi Aramco in Saudi-Arabië. Bovendien is er volgens Chapelle nog geen enkel zicht op wanneer de twee fabrieken gaan produceren. Daardoor is een krapte ontstaan, omdat tegelijk de wereldvraag gestaag groeit. ‘Wij kunnen ons voldoende bevoorraden, maar veel overschot hebben wij niet meer’, besluit Chapelle.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in