Demir denkt na over gedragsoriëntatie in strijd tegen armoede
Foto: BELGA

Staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir wil een beleid uitstippelen dat mikt op het veranderen van het gedrag, zo heeft ze woensdag toegelicht in de Kamercommissie Sociale Zaken.

‘Intelligent stimulation’ wordt regelmatig aangewend in Angelsaksische landen, maar soms ook in België. Het gaat dan bijvoorbeeld om het versturen van een sms naar patiënten om hen te herinneren aan een afspraak met de tandarts. Zo zouden ze minder geneigd zijn om hun bezoek aan de tandarts uit te stellen. Het concept kan nuttig zijn in de strijd tegen armoede. Zo ontvangen alleenstaande moeders met kinderen in New Orleans boodschappen om hen te informeren over gratis consultaties bij artsen.

Demir (N-VA) wil nadenken over deze vormen van ‘oriëntatie van het gedrag’ en zich laten inspireren door Groot-Brittannië, waar cellen zijn opgericht om lessen uit de gedragswetenschappen om te zetten in concrete beleidsmaatregelen. De nieuwe communicatietechnologieën, en de apps op smartphones in het bijzonder, bieden wat dat betreft nieuwe mogelijkheden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig