Een asteroïde ter grootte van de Rots van Gibraltar is veilig voorbij onze planeet gepasseerd.

In een persbericht kondigde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa aan dat er geen enkel gevaar bestond dat de rots onze planeet zal raken. Wel is het opmerkelijk dat een ruimterots van die grootte zo dicht bij de aarde komt. De asteroïde werd 2014-JO25 gedoopt en is net geen 650 meter lang.

Het gevaarte passeerde op 1,8 miljoen kilometer van de aarde, wat ongeveer vijf keer de afstand is van onze planeet tot de maan. De laatste keer dat 2014-JO25 ons een bezoekje bracht was 400 jaar geleden. We zien het gesteente niet meer terug in de eerste 2.600 jaar.

De asteroïde vloog eerder voorbij de zon en zet haar koers via ons verder naar Jupiter. Daarna keert ze weer naar het centrum van ons zonnestelsel.

Het bezoek van woensdag is volgens Nasa een ‘uitzonderlijke kans’ voor astronomen omdat de asteroïde een of zelfs twee nachten zichtbaar is met een kleine telescoop.

Het volgende bezoek van een groot - en gekend - ruimteobject is pas voorzien in 2027. Dan vliegt de asteroïde 199-AN10 voorbij op 380.000 km, wat overeenkomt met de afstand tussen de aarde en de maan.

Een animatie van de baan van de asteroïde:

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig