Valverde na nieuwe zege in Waalse Pijl: “Ik heb geen geheim om deze koers te winnen”
Foto: Photo News

Alejandro Valverde heerste woensdag andermaal in de Waalse Pijl. Aan de voet van de Muur van Hoei draaide hij mee vooraan op. Hij counterde een aanval van de Fransman Gaudu op 250 meter en won met gemak de sprint bergop. “Deze koers is voor mij gemaakt”, lachte de Spanjaard na afloop.

En of Alejandro Valverde blij was met zijn vijfde zege in de Waalse Pijl. Afgaand op de uitzinnige vreugde na afloop - hij kuste de lens van de camera en sprong als een kind in de armen van zijn verzorger - was hij meer dan enthousiast (bekijk de video). “Natuurlijk ben ik gelukkig. Iedereen noemt me vooraf topfavoriet, maar je moet het wel nog altijd voor elkaar krijgen. Mijn ploeg heeft enorm hard gewerkt vandaag, vooral om Jungels op het eind ook nog terug te pakken. Ze hadden vertrouwen in mij, het was moeilijk, maar we waren overtuigd dat we voor de zege zouden strijden. Je moet uitgaan van je eigen sterkte, vertrouwen hebben. Uiteraard heb ik respect voor mijn tegenstanders, maar ik voelde dat ik de goede conditie te pakken had en ik mijn verantwoordelijkheid moest nemen. Vanaf kilometer nul heeft mijn team gewerkt. In de laatste 50 km kwamen er veel aanvallen van BMC en Quick-Step Floors. We moesten alle zeilen bijzetten, en dat lukte, ook dankzij de steun van Orica-Scott.”

Op de Muur was het aan hem. “Rojas en Moreno brachten me in een zetel naar de voet, daarna was het zaak om goed geplaatst aan die dubbele bocht te beginnen. Ik wilde perfect vooraan mee draaien en de controle houden. Ik sprong op het wiel van Gaudu - dat zag er misschien gemakkelijk uit, maar dat is het niet. Winnen is hier altijd moeilijk. Ik heb geen geheim om deze koers te winnen. Het geheim is mijn vertrouwen, mijn kracht en het hebben van een goede ploeg rond je. Deze koers ligt me ook gewoon heel goed. Nu staat het record nog scherper, vijf zeges. Dat is behoorlijk wat en zal moeilijk te kloppen zijn. Natuurlijk kom ik volgend jaar terug. Of ik zal winnen weet ik niet, maar als God het wil, kan het.”

Met zijn vormpeil is Valverde zondag andermaal favoriet voor Luik-Bastenaken-Luik. “Laat me nu eerst maar genieten. Het is een koers die ik graag rijd en ook al drie keer won (in 2006, 2008 en 2015). Ik ben in een goede vorm en ga zeker mijn best doen.”

Daniel Martin is ontgoocheld met tweede plaats

Daniel Martin (Quick-Step Floors) moet voor de derde keer al in zijn carrière vrede nemen met een ereplaats in de Waalse Pijl. Na de derde stek vorig jaar en de tweede plek in 2014 werd het woensdag andermaal een tweede plaats na Valverde. “Ik ben ontgoocheld dat ik opnieuw tweede werd”, liet de Ier optekenen.

Valverde na nieuwe zege in Waalse Pijl: “Ik heb geen geheim om deze koers te winnen”
Foto: Photo News

Door het forfait van Philippe Gilbert, winnaar in 2011, en Julian Alaphilippe, twee keer tweede, moest Martin alleen het kopmanschap dragen. Even leek er wel een stunt in de maak met Bob Jungels die tot halfweg de slotklim nog op op kop reed, maar de Luxemburger strandde onder het geweld van de klimgeiten.

“Het was een rare dag”, aldus Martin na afloop. “De eerste 140 kilometer verliepen gemakkelijk. Daarna was het gekkenwerk in de laatste 60 km waarbij je voortdurend moest knokken om je positie vooraan te houden. Het was toch wel een andere Waalse Pijl door het vernieuwde parcours. Het is moeilijk te zeggen of dit een verbeterde versie is of niet.”

“Ik ben opnieuw tweede, daar ben ik niet echt tevreden mee. Ik zat goed geplaatst op anderhalve kilometer, maar daarna raakte ik wat ingesloten en achterop. Ik kon het wiel van Valverde dus niet meer volgen. Jammer. Er stond vandaag ook wat tegenwind op de Muur en normaal gezien ben ik iemand die graag vroeg in de aanval trekt, maar nu was het beter om lang in het wiel te blijven. Ik miste vandaag ook een beetje explosiviteit om eerlijk te zijn, dus ergens mag ik wel tevreden zijn dat ik nog een tweede plaats uit de brand sleep. Zeker als je ziet vanwaar ik kom. Had je me gezegd dat ik tweede zou worden op 500 meter, dan had ik daarvoor getekend. Maar als je nu ziet hoe sterk ik was in de laatste 200 meter, dan ben ik ontgoocheld”, besloot Martin.

Tim Wellens: “Had op de Muur niet meer de benen om te volgen”

Lotto-Soudal hoopte met Tim Wellens of Jelle Vanendert op een plekje in de top tien in de Waalse Pijl, maar het werd een 18e plaats voor Wellens en een 17e stek voor Vanendert.

“Het plan was om goed voorin te koersen vandaag”, doet Wellens zijn verhaal. “Dat is ons gelukt. Iedereen weet dat de slotklim van de Muur van Hoei beslissend is in deze wedstrijd. Jungels deed een verwoede poging om een andere uitkomst af te dwingen, maar alles kwam toch samen. In de aanloop naar de Muur heb ik geprobeerd op te schuiven en positie te kiezen, maar op de Muur had ik niet meer de benen om de beteren te volgen. Jammer, want ik heb me heel de dag goed gevoeld en had gehoopt op een toptienplaats. Als kopman hoop je uiteraard op een beter resultaat dan de achttiende stek, maar ik ben op mijn waarde geklopt. Ik wilde zien hoever ik kon komen op de Muur en dat was niet ver genoeg, maar mijn vertrouwen is niet aangetast. Het gaat er nu om te recupereren en de knop om te draaien voor het vierde monument van het jaar: Luik-Bastenaken-Luik, mijn droomkoers.”

Valverde na nieuwe zege in Waalse Pijl: “Ik heb geen geheim om deze koers te winnen”
Foto: Photo News