Eerste vrouwelijk marathonloopster ooit loopt 50 jaar later opnieuw marathon van Boston uit
Foto: AP

Kathrine Switzer heeft maandag op 70-jarige leeftijd de marathon van Boston uitgelopen. Switzer schreef in 1967 geschiedenis door als eerste vrouw ooit officieel in een marathon te starten en die ook uit te lopen. Ze liep de marathon van 2017 in 4 uur, 44 minuten en 31 seconden.

Switzer haalde vijftig jaar geleden de internationale pers toen ze zich inschreef voor de marathon van Boston, hoewel dat toen voor vrouwen nog verboden was. Nadat haar coach tijdens een duurloop van ongeveer vijftig kilometer merkte dat ze de marathon aankon, besloot ze om zich in te schrijven. Doordat ze zich opgaf onder de naam K.V. Switzer kon ze door de mazen van het net glippen. Tijdens de marathon werd haar aanwezigheid al snel opgemerkt. Official Jock Semple probeerde haar zelfs uit de wedstrijd te halen en haar loopnummer af te scheuren, maar Semple werd door Switzers toenmalige vriend, die ook meeliep, uit de weg geduwd. Dat leverde iconische beelden op.

Eerste vrouwelijk marathonloopster ooit loopt 50 jaar later opnieuw marathon van Boston uit
In 1967 werd Switzer achtervolgd door official Jock Semple, die haar uit de marathon van Boston wou halen. Haar toenmalige vriend duwde Semple tegen de grond. Foto: AP

Switzer was in feite niet de eerste vrouw die de marathon uitliep, want het jaar voordien liep een vrouw genaamd Roberta Bingay Gibb de marathon uit zonder ingeschreven te zijn. Doordat Switzer wel officieel was ingeschreven werden zij en haar loopnummer 261 een symbool voor vrouwen over de hele wereld. Vanaf 1972 konden vrouwen legaal deelnemen aan marathons. In 1974 won Switzer zelfs de marathon van New York, een jaar later werd ze tweede in Boston. Maandag liep ze in Boston haar veertigste marathon. Vijftig jaar na haar eerste deelname lokt de bekende marathon van Boston jaarlijks zo’n 14.000 vrouwelijke deelnemers.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig