Alejandro Valverde heeft voor de vijfde keer in zijn carrière en voor de vierde keer op rij de Waalse Pijl gewonnen. De Spanjaard van Movistar was op de Muur van Hoei wederom de sterkste renner van het peloton. Hij is zo nog steviger recordhouder in deze Waalse klassieker. Daniel Martin was tweede, de jonge Dylan Teuns was een zeer knappe derde.

Door de afwezigheid van Belgisch kampioen Philippe Gilbert waren alle ogen gericht op Alejandro Valverde, viervoudig winnaar van de Waalse Pijl en laureaat van de laatste drie edities. Met Daniel Moreno, teamgenoot van Valverde bij Movistar, stond slechts één andere winnaar (2013) aan de start in Binche. Het was dus aan de Spaanse equipe om de wedstrijd te controleren.

Zes renners kregen al vrij vroeg een vrijgeleide van het peloton. Onze landgenoot Olivier Pardini (WB Veranclassic Protect) kreeg gezelschap van de Duitser Nils Politt (Katusha-Alpecin), de Brit Daniel Pearson (Aqua Blue Sport) en de Fransmannen Fabien Doubey (Wanty-Groupe Gobert), Romain Guillemois (Direct Energie) en Yoann Bagot (Cofidis).

Machtig Movistar

De zes leiders kregen een maximale voorsprong van zes minuten. Daarna vond het peloton, onder aanvoering van Movistar, het welletjes geweest. Met de negen hellingen van het parcours in zicht knabbelde de Spaanse armada stilletjes aan de voorsprong van de kopgroep. In de kopgroep zorgde het oplopende werk al snel voor slachtoffers. De Côte d’Amay en Côte de Villers, de eerste hellingen van de dag, werden nog samen bedwongen. Maar op de eerste van drie beklimmingen van de Muur van Hoei werd de kopgroep uitgedund: zowel Pearson als Politt moest lossen, kort daarna moest ook Doubey eraf. In het peloton was er dan weer aan zware val van Astana-kopman Michael Valgren Andersen, vorig jaar nog tweede in de Amstel Gold Race.

Onhoudbare Valverde knalt naar vijfde zege in Waalse Pijl
Het peloton baant zich een weg naar boven op de Muur van Hoei. Foto: Photo News

Intussen werd in het peloton het gashendel opengedraaid. Alessandro De Marchi viel aan, maar ook hij kon niet ontsnappen aan het machtige blok van Movistar. Helemaal voorin probeerde Pardini alleen uit de klauwen van het aanstormende peloton te blijven, maar vlak voor de tweede beklimming van de Muur moest hij zich uiteindelijk als laatste overblijver van de kopgroep gewonnen geven. Voor De Marchi was het het uitgelezen moment om nog eens aan te vallen. De Italiaan van BMC kwam alleen weg en begon met een kleine halve minuut voorsprong aan de tweede beklimming van de Muur van Hoei.

Jungels alleen

In de achtervolging was het de beurt aan Quick Step Floors om de spierballen te tonen, toen kopman Daniel Martin zich samen met enkele teamgenoten op kop van het peloton zette. Bob Jungels sprong na de klim naar De Marchi toe. Het tweetal kreeg niet veel meer dan een halve minuut van ORICA-Scott, dat de achtervolging leidde voor kopman Michael Albasini. Toch hielden de Italiaan en de kampioen van Luxemburg samen goed stand, tot Jungels het welletjes vond en er alleen vandoor ging. De Luxemburger, een goede tijdrijder, bouwde een voorsprong uit van vijftig seconden op het peloton. Intussen werd De Marchi opnieuw ingelopen door het peloton, nu onder leiding van Team Sky.

Op de voorlaatste versnelling kwam er nog een onsuccesvolle aanval van Rafal Majka, die onder andere Valverde zag meeglippen. De aanval hield echter geen stand, maar intussen slonk ook de voorsprong van leider Jungels zienderogen. De Luxemburger werd uiteindelijk op de Muur vrij snel ingelopen, waarna het spel der favorieten kon beginnen. Het bleef lang rustig voorin, maar neoprof David Gaudu (FDJ) ging als eerste en nam zo Valverde op sleeptouw. Niemand kwam er nog over: Valverde bereikte op dominante wijze als eerste de finish. Daniel Martin werd in de achtergrond tweede, onze landgenoot Dylan Teuns was een knappe derde.

Uitslag Waalse Pijl 2017:

1. Alejandro Valverde (Movistar) 5u15’37”

2. Daniel Martin (Quick Step Floors) +1”

3. Dylan Teuns (BMC) +1”

4. Sergio Henao (Sky) +1”

5. Michael Albasini (ORICA-Scott) +1”

6. Warren Barguil (Sunweb) +1”

7. Michal Kwiatkowski (Sky) +1”

8. Rudy Molard (FDJ) +1”

9. David Gaudu (FDJ) +1”

10. Diego Ulissi (UAE Team Emirates) +1”