VN bevestigen vondst van 17 nieuwe massagraven in Congo
Foto: AP

Na zware gevechten tussen rebellen en de Congolese strijdkrachten zijn opnieuw 17 massagraven ontdekt. Onderzoekers van de Verenigde Naties bevestigden woensdag de vondst in de regio Kasai in het midden van het land.

Er zijn sinds augustus vorig jaar al 40 massagraven in dit gebied ontdekt. De nieuwe graven en berichten over terreur tonen de gruwel die zich daar de voorbije maanden heeft voorgedaan, zei de Hoge VN-Commissaris voor Mensenrechten, Zeid Ra’ad al-Hussein, in Genève.

Van de nieuwe graven bevinden zich er volgens de VN vijftien in het stadje Tshimbulu en twee in Tshsienke. In dezelfde regio zouden Congolese soldaten bij gevechten met leden van de Kamwina Nsapu-militie eind maart in enkele dagen 74 mensen hebben gedood. Volgens informatie die de VN ter beschikking kreeg, bevonden zich daaronder ook 30 kinderen.

Sinds de leider van de rebellengroep, Kamwina Nsapu, in augustus 2016 door de politie werd gedood, breken in het gebied steeds weer gewelddadigheden uit. Zijn aanhangers proberen wraak te nemen voor zijn dood en bestrijden de volgens hen onrechtvaardige centrale regering. Bij de vijandelijkheden werden volgens de VN al honderden mensen gedood en rond de 200.000 verdreven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig