Geraint Thomas slaat dubbelslag in Tour of the Alps
Foto: Photo News

Geraint Thomas (Sky) heeft de ingekorte derde etappe in de Tour of the Alps (Ita/2.BC) op zijn palmares gebracht. De Brit haalde het woensdag voor ploegmaat Mikel Landa en Domenico Pozzovivo (AG2R). Hij neemt ook de leiderstrui over van Thibaut Pinot.

De derde etappe van de Tour of the Alps werd net zoals de tweede rit ingekort vanwege sneeuwval. De bijna tweeduizend meter hoge Passo delle Erbe werd geschrapt waardoor de rit van Villabassa naar Funes 135,6 kilometer telde in plaats van 143,1 kilometer.

De vroege vlucht kwam op naam van Davide Orrico, Leigh Howard en Filippo Fortini die maximaal zeven minuten voorsprong namen. Vooraan was het Fortin die als eerste de rol moest lossen, finaal bleef Orrico het langst op kop, maar onder het gebeuk van Team Sky zou ook hij op 7 km van het eind opgeraapt worden. Het treintje van Sky denderde verder, het peloton met favorieten dunde uit.

Het was Hugh Carthy (Cannondale-Drapac) die de debatten opende op 5 km van het eind, Mikel Landa zette een tegenaanval op met Domenico Pozzovivo (AG2R) en Dario Cataldo (Astana). Leider Pinot kreeg het moeilijk, Carthy viel terug. Toen Pozzovivo nog eens versnelde, haakte Cataldo af vooraan. Het duo pakte snel 15 seconden, maar net voorbij de vod van de slotkilometer haalde Thomas uit. In geen tijd reed hij naar de koplopers, nam hij een pauze van 100 meter en versnelde hij nog een keer. Pozzovivo kraakte, Landa bleef bij zijn ploegmaat die de zege pakte en de leiderstrui. Hij telt nu 16 seconden voorsprong op Pozzovivo, 19 op de vorige leider Thibaut Pinot. Ploegmaat Landa staat zesde op 36 seconden.

Het is voor Thomas zijn tweede zege van het seizoen, na winst in de tweede etappe in de Tirreno-Adriatico.

Geraint Thomas slaat dubbelslag in Tour of the Alps
Foto: Photo News