‘Ik ben geen dictator’
Foto: AFP

De Turkse president Recep Tayipp Erdogan herhaalt na zijn overwinning bij het Turkse referendum dat de hervormingen in de Turkse politiek van hem geen dictator maken. Dat zei hij in een interview met CNN.

In het referendum van zondag haalde het ‘ja’-kamp onder leiding van de AKP-partij van president Recep Tayyip Erdogan een nipte meerderheid. Turkije evolueert daardoor van een semi-presidentieel naar een presidentieel systeem, waardoor de formele macht van de president gevoelig wordt uitgebreid. Maar dictator genoemd worden, vindt Erdogan een brug te ver.

‘Het nieuwe systeem brengt verandering mee, een hervorming van de democratische geschiedenis van Turkije,’ aldus Erdogan in het interview, meteen ook het eerste interview sinds het referendum.

Ook de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu vindt de commentaar van Europese verkiezingswaarnemers onaanvaardbaar. Die moeten volgens hem niet tussenkomen in de binnenlandse Turkse politiek. Dat zegt hij in een reactie op kritiek van de Raad van Europa en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) op onregelmatigheden die waarnemers tijdens het referendum van zondag hebben vastgesteld.

Waarnemers van de Raad van Europa en de OVSE stellen echter dat beide kampen niet met gelijke wapens streden en dat het referendum ‘niet beantwoordt aan de democratische criteria’. De Europese Commissie drong daarop aan op een transparant onderzoek naar die onregelmatigheden, maar dat voorstel valt bij de Turken op een koude steen.

Volgens Cavusoglu is de Europese kritiek vooral een voorbeeld van ‘onwetendheid’ en waren de OVSE-waarnemers ‘vooringenomen’.

Intussen heeft de Turkse politie volgens de oppositiekrant Birgun in de nasleep van het referendum 38 mensen opgepakt in Istanboel, nadat ze tegen de uitslag van de volksraadpleging hadden geprotesteerd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig