Anna van der Breggen heeft de Waalse Pijl bij de vrouwen gewonnen. De Nederlandse was na 120 kilometer voor het derde jaar op rij de sterkste op de Muur van Hoei en kwam solo aan. Het podium was exact hetzelfde als dat van de Amstel Gold Race, met naast de olympische en Europese kampioene de Britse wereldkampioene Lizzie Deignan en de Poolse Kasia Niewiadoma op plaatsen twee en drie.

Na tal van aanvalspogingen in het begin van de wedstrijd kregen we na de Côte d’Ereffe een kopgroep van vier rensters. Daarbij landgenotes Sofie De Vuyst en Anisha Vekemans en voorts ook Allie Dragoo en Katia Ragusa. Maximaal gunde het peloton hen 2:55. Boels-Dolmans en Team Sunweb controleerden het pak.

Na 48 kilometer werd het peloton opgeschrikt door een valpartij. De voornaamste slachtoffers waren Carlee Taylor, Jelena Eric, Demmy Druyts en Ingvlid Gaskjenn. De vier rensters moesten de wedstrijd verlaten. Ook Ashleigh Moolmon-Pasio raakte de grond, maar zou haar tocht voortzetten. Vooraan ging het te snel voor Vekemans en Ragusa en bleven De Vuyst en Dragoo als enige over. Meer dan 30 seconden voorsprong hadden ze echter niet meer op het peloton, waar de eerder gevallen Moolmon-Pasio wegsprong en op 41 km van het eind aansloot vooraan. Al snel zou ze haar metgezellen achter zich laten.

Uiteindelijk zou ook Moolmon-Pasio niet opgewassen zijn tegen de favorieten en na de eerste passage over de Muur van Hoei was alles weer te herdoen. Daarna was het de beurt aan Marie Vilmann en Tatiana Riabchenko, maar ook zij kenden niet veel succes in hun vluchtpoging. Op de Côte de Cherave sprongen Niewiadoma, Deignan en Van der Breggen op en over de twee koplopers. Het was Van der Breggen die zich het sterkste toonde en op iets minder dan 5 km van het eind nog eens versnelde. Meteen had ze een halve minuut en ze hield stand op de Muur van Hoei, goed voor haar derde zege op rij in Hoei.

Het is al de achtste zege voor Nederland in de laatste elf edities. Marianne Vos was vijfmaal de sterkste op de Muur van Hoei, Van der Breggen zit nu al aan drie op een rij...

Van der Breggen kan zondag hattrick vervolledigen

Na een zege in de Amstel Gold Race en nu ook, voor het derde jaar op rij, in de Waalse Pijl kan Anna van der Breggen zondag voor ee unieke hattrick zorgen door ook toe te slaan in de eerste versie van Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen.

“Ieder jaar opnieuw denk ik, die Muur van Hoei wordt precies langer en ook nu ging dat door mijn hoofd”, aldus Van der Breggen na afloop. “Wat een zege, geweldig. Nu voor het derde jaar op rij al. Ik kan het zelf bijna niet geloven. Van bij de start ging het ontzettend snel, maar we hadden een goed tactisch plan en voerden dat perfect uit.”

Toen Niewiadoma ging op het eind, zag ploegmate Deignan het gevaar en dichtte ze het kloofje. Ook Van der Breggen sloot aan. “Daarna viel eerst Lizzie aan, maar Katarzyna sprong op haar wiel. Toen was het aan mij en ik bleef vooruit. Dit jaar was ik de grote favoriet, dus we moesten onze tactiek een beetje aanpassen om te verrassen en iets eerder aanzetten. Dat lukte perfect, maar ik ben echt diep moeten gaan om voorop te blijven en de zege te pakken. Net zo goed had Lizzie vandaag aan het feest kunnen zijn.”

Misschien is haar ploegmate dat wel zondag in de eerste editie van Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen. “Dat wordt een van de zwaarste koersen van dit jaar”, besefte de olympisch kampioene. “Geweldig dat wij die nu ook mogen rijden, net zoals het zondag fijn was om de Amstel Gold Race te koersen.”

Net zoals Rebellin en Gilbert ooit bij de mannen deden, kan ze zondag een zogenaamde triple pakken. “Dat zou mooi zijn, maar als Lizzie wint, zal ik ook blij zijn. Onze ploeg is ontzettend sterk en we hebben goede kansen zondag in Luik.”

Uitslag:

1. Anna van der Breggen (Ned)

2. Lizzie Deignan (Brit)

3. Kasia Niewiadoma (Pol)

4. Annemiek van Vleuten (Ned)

5. Shara Gillow (Aus)

Erelijst bij de vrouwen:

2007: Marianne Vos (Ned)

2008: Marianne Vos (Ned)

2009: Marianne Vos (Ned)

2010: Emma Pooley (Brit)

2011: Marianne Vos (Ned)

2012: Evelyn Stevens (VS)

2013: Marianne Vos (Ned)

2014: Pauline Ferrand-Prévot (Fra)

2015: Anna van der Breggen (Ned)

2016: Anna van der Breggen (Ned)

2017: Anna van der Breggen (Ned)