Japan wil paal en perk stellen aan extreme overuren
Foto: AFP

Voor de eerste keer wil Japan een plafond instellen voor het aantal overuren per maand. Dat zal vastgelegd worden op maximum 100 uur. Tegenstanders reageren dat het aantal nog te hoog ligt, en dat het niets oplost.

Het naoorlogse beeld van de Japanse 'salaryman' die veel overuren maakt, dan met de baas nog op café gaat en vervolgens de laatste trein naar huis neemt, is al wat bijgesteld maar blijkt nog niet helemaal de wereld uit. Japanse werknemers kloppen nog veel meer overuren dan hun westerse evenknie, wat nefaste gevolgen heeft voor de gezondheid. Het is er zelfs een fenomeen: karoshi, of dood door overwerken. Jaarlijks sterven er honderden Japanners aan karoshi.

Japan wil paal en perk stellen aan extreme overuren
Themabeeld. Foto: BELGAIMAGE

In september 2016 werd er een speciaal comité opgericht om karoshi tegen te gaan. Premier Shinzo Abe klopte zichzelf op de borst toen hij de nieuwe maatregel kon voorstellen die stelt dat Japanners maandelijks maar 100 uur mogen overwerken. Hij spreekt hiermee van een historische hervorming in het Japanse werkleven. Als de nieuwigheid aangenomen wordt, kunnen bedrijven die de regel schenden een sanctie krijgen.

Er kwam al heel wat kritiek op de maatregel, zoals dat het aantal uren nog te hoog ligt en dat het niets oplost. 'Dit kunnen we niet accepteren. Het is schandalig', zei Emiko Teranishi, vertegenwoordiger van een vereniging voor mensen die een dierbare verloren aan karoshi. Enkele advocaten die gespecialiseerd zijn in arbeidsrecht vinden het plafond 'in elk geval ontoepasselijk' en 'onmogelijk te steunen'. In de media vroeg Hifumi Okunuki, leidster van vakbond Tozen, zich af 'hoeveel werknemers er nog moeten sterven voordat Japan wakker wordt'.

Japan wil paal en perk stellen aan extreme overuren
Foto: BELGAIMAGE

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig