May zegt nee tegen verkiezingsdebatten
Theresa May. Foto: REUTERS

Het Britse parlement stemt deze namiddag over de vervroegde verkiezingen in Groot-Brittannië. Premier Theresa May liet al weten dat ze in aanloop naar die verkiezingen niet zal meedoen aan debatten met andere partijleiders. Volgens Europees Commissievoorzitter Juncker zullen de Brexit-onderhandelingen pas na eventuele verkiezingen starten.

Theresa May verraste gisteren vriend en vijand door aan te kondigen dat ze op 8 juni vervroegde parlementsverkiezingen wil organiseren. De conservatieve premier hoopt wil een grotere meerderheid verwerven in het parlement en zo meer slagkracht krijgen in de Brexit-onderhandelingen met de Europese Unie.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft dinsdagavond nog getelefoneerd met May. Volgens Juncker 'beginnen de echte onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk over artikel 50 na de verkiezingen'.

Eerst moet het parlement die ‘snap election’ echter nog met een tweederdemeerderheid goedkeuren. De conservatieven bezetten in het Lagerhuis 330 van de 650 zetels, en hebben dus de steun van de oppositie nodig. Toch wordt verwacht dat het voorstel bij de stemming om 15 uur zal aangenomen worden.

‘May minacht de kiezer’

May verklaarde op BBC’s Radio 4 dat ze, als de verkiezingen er komen, niet zal deelnemen aan de gebruikelijke debatten met andere partijleiders. ‘Ik trek er liever op uit om kiezers te ontmoeten.’

De partijleiders van de oppositie zagen daar al meteen een poging in van May om de confrontatie te ontwijken. ‘May zei dat deze verkiezingen om leiderschap draaien. Ik zeg tegen haar: kom en laat wat leiderschap zien’, sneerde Labours Jeremy Corbyn.

‘De poging van de premier om te vermijden dat ze onder de loep genomen wordt, toont aan dat ze de kiezer minacht’, was Tim Farron, partijleider van de Liberal Democrats, nog harder. Hij riep de televisiezenders op om een lege stoel te tonen.

May belde Trump

Het Witte Huis maakte eerder bekend dat ook Amerikaans president Trump al telefoon kreeg van May om hem op de hoogte te brengen van haar plannen. ‘President Trump heeft het Britse volk veel succes gewenst met het verkiezingsproces.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig