Verdachte aanslag Frankrijk werd ook gezocht in België
Clement B. en Mahiedine M.. Foto: AFP

Clement B., één van de verdachten die in Frankrijk een aanslag zou hebben beraamd, maakte eerder ook al deel uit van een Belgisch onderzoek. Dat heeft het federale parket bevestigd.

‘In het kader van het onderzoek naar de verijdelde aanslag in Frankrijk waarbij onder andere Clement B. van zijn vrijheid werd beroofd te Frankrijk, bevestigt het federaal parket dat er reeds een onderzoek liep op deze persoon in België’, aldus de mededeling.

‘Clement B. stond in het kader van dit dossier geseind voor verhoor’, bevestigt het parket, dat sinds eind 2015 echter geen enkel spoor meer vond van de man.

Clement B. (23) en Mahiedine M. (29) werden gisterochtend opgepakt. In een appartement dat doorzocht werd, vond de politie een uzi, twee semiautomatische geweren, zakken munitie, geluidsdempers en een jachtmes. Er werd ook drie kilogram TATP (de springstof die de terroristen van Parijs en Brussel gebruikten) gevonden, zwavelzuur, pakken gebruikt door scheikundigen, een zelfgemaakte granaat en een vlag van Islamitische Staat.

Fillon doelwit?

Volgens Franse media zou de centrumrechtse kandidaat François Fillon vorige vrijdag alvast op de hoogte zijn gebracht van een mogelijke dreiging bij zijn bezoek aan Montpellier. Er zouden foto’s van de verdachten aan de campagneteams van de presidentskandidaten gestuurd zijn.

Clement B. radicaliseerde onder invloed van een Tsjetsjeense prediker die in ons land, namelijk in Verviers, actief was.

‘Het federaal parket, een onderzoeksrechter gespecialiseerd in terrorisme van Luik en de federale gerechtelijke politie van Luik hebben de laatste dagen actief meegewerkt met de Franse gerechtelijke autoriteiten aan de opsporing van Clement B’, besluit het parket, dat verder geen informatie zal verspreiden in het belang van het onderzoek.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig