Discussie over nachtvluchten van uitstel naar uitstel
Een vliegtuig landt op Zaventem. In de achtergrond zie je de kerk van Steenokkerzeel. Foto: Michiel Hendrickx

De top van de federale en regionale regeringen zijn er ook vanochtend niet uitgeraakt. De Brusselse regering bekijkt morgen of het vanaf zaterdag boetes zal opleggen.

Op enkele dagen alvorens ook het tweede belangenconflict van de Vlaamse regering tegen de Brusselse boetes voor de geluidshinder van de luchthaven van Zaventem afloopt, is een oplossing nog altijd veraf.

Het Overlegcomité, met vertegenwoordigers van de federale en regionale regeringen, bogen zich vanochtend over de kwestie, maar een oplossing kwam daar niet uit. De Vlaamse en federale regering vragen extra tijd om een oplossing te zoeken. Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) is nog niet klaar met zijn voorstel.

Volgens De Tijd en La Libre is het zijn bedoeling om de vliegbewegingen vanop de luchthaven van Zaventem beter te spreiden, en tegelijk voor elk gebied een stille periode van bijvoorbeeld 8 uur in te voeren. De Brusselse Noordrand, de Oostrand, Brussel zelf en de regio Leuven zouden elk een deel van het vliegverkeer moeten slikken, maar de precieze routes liggen nog niet vast.

Maar Bellot zegt dat het niet mogelijk was om nu al een uitgewerkt voorstel op tafel te leggen. Pas begin april heeft hij van de Brusselse regering de gegevens gekregen van de meetstations die de geluidshinder registreren. De verwerking daarvan neemt tijd in beslag.

‘We merken wel dat 60 procent van de geluidsoverschrijdingen afkomstig zijn van een geluidsmeter in een gebied met een lage bevolkingsdichtheid’, zegt hij, ‘en de overtreders behoren tot de meest moderne en geluidsarme vliegtuigen.’

Belangconflict loopt af

De Brusselse regering moet nu beslissen wat ze zal doen als zaterdag het belangenconflict, dat de strengere Brusselse boetes voor geluidsovertreders voorlopig tegenhield, afloopt. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) suste al dat er ‘in de politiek geen absolute deadlines bestaan’, maar minister van Milieu Céline Frémault (CDH) wil de nieuwe normen al vanaf 22 april laten ingaan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig