‘Iran blijft belangrijke sponsor van terreur’
Foto: AP

Iran komt de verplichtingen in het nucleaire akkoord met de Verenigde Staten na, maar blijft wel 'een belangrijke sponsor van terrorisme'. Dat is de conclusie van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson na een evaluatie van de historische deal van 2015.

'Iran blijft nog altijd een belangrijke sponsorstaat van terreur, op vele platformen en manieren', aldus Tillerson in een brief aan Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Volgens Tillerson heeft president Donald Trump daarom gevraagd om de Amerikaanse sancties tegen Iran te 'herzien'.

Trump uitte zich tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar al als grote tegenstander van de kerndeal tussen Iran en de VS. Dat akkoord is volgens het staatshoofd 'catastrofaal, voor Amerika, voor Israël en voor het hele Midden-Oosten', zo zei hij vorig jaar in een speech voor de Amerikaanse pro-Israëlische lobbygroep AIPAC.

In februari van dit jaar legden de VS nieuwe sancties op tegen Teheran. De Amerikanen reageerden daarmee op de testlancering van een ballistische raket door Iran.

Washington en Iran sloten in 2015 samen een historische deal over het nucleair programma van Teheran. De vier andere VN-vetomachten en Duitsland waren daar eveneens bij betrokken. Het akkoord bepaalt dat Iran nog zeker tot 2030 geen kernwapens kan ontwikkelen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig