Joseph Stiglitz boos op Marine Le Pen
Joseph Stiglitz. Foto: REUTERS

De Amerikaanse econoom Joseph Stiglitz wil niet langer geassocieerd worden met Marine Le Pen. Zij doet alsof haar programma op Stiglitz’ denkbeelden is gebaseerd.

De Nobelprijswinnaar stuurde een opmerkelijke reeks tweets de wereld in. ‘Ik wil dat Marine Le Pen niet langer laat uitschijnen dat ik het met haar eens zou zijn. Ik steun haar en haar partij niet. Ik ben joods en familieleden van mijn vrouw ontvluchtten Frankrijk tijdens de oorlog.’

Stiglitz is één van de 25 Nobelprijswinnaars die zich in Le Monde distantiëren van het partijprogramma van het Front National. Stiglitz wordt door FN’ers regelmatig geciteerd, omdat hij een kritisch boek over de euro heeft geschreven. Vorig jaar tweette de nummer twee van het FN, Florian Philippot, dat Stiglitz de euro een mislukking had genoemd en dat een nieuwe nationale munt een idee met toekomst is. De afkeer van de eenheidsmunt is een centraal gegeven in de campagne van het Front National.

Daar heeft Stiglitz nu genoeg van. In de tekst die hij met 24 andere Nobelprijswinnaars ondertekende, schrijft hij dat het verlaten van de eurozone een heel andere kwestie is dan op voorhand beslissen om de euro niet in te voeren. ‘Er is nu meer Europese solidariteit nodig, niet minder. De problemen zijn te ernstig om ze over te laten aan politici die uit zijn op verdeeldheid’. Ook schrijven de economen dat immigranten een economische opportuniteit kunnen vormen voor het land van bestemming, mits ze goed geïntegreerd worden.

Tot de ondertekenaars behoren verder ook Angus Deaton, Eugene Fama, Daniel Kahneman, Amartya Sen, Robert Shiller en de Fransman Jean Tirole.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig