Akzo Nobel splitst in twee
Akzo Nobel maakt onder meer verf en coatings voor scheepsrompen. Foto: EPA

Het Nederlandse chemiebedrijf Akzo Nobel stoot zijn kerndivisie af om te voorkomen dat het wordt overgenomen.

Akzo Nobel wil binnen 12 maanden zijn tak fijnchemie afsplitsen, en de opbrengst uitkeren aan de aandeelhouders. Dat moet hen ertoe overhalen om niet in te gaan op een bod van het Amerikaanse PPG. De Amerikanen willen Akzo Nobel inlijven, maar dat is tegen de zin van de Nederlanders. Het bedrijf houdt de aandeelhouders een lokkertje van 1,6 miljard voor: een speciaal dividend van 1 miljard en een normaal dividend dat de helft hoger ligt.

De tak fijnchemie is goed voor ongeveer een derde van Akzo Nobels omzet van 14,3 miljard euro. De rest komt van verven en coatings. Chemie is wel de oorspronkelijke kern van het bedrijf, die zijn oorsprong kent in de zoutverwerking. De letter ‘z’ in de bedrijfsnaam is daar nog een restant van. In die zin is de verdedigingsstrategie van Akzo Nobel vergelijkbaar met die van Unilever. Dat bedrijf wil zijn margarine-activiteit afstoten, als reactie op de overname-interesse van Kraft Heinz.

Akzo Nobel maakt vanochtend ook bekend dat de winstgevendheid in het eerste kwartaal een recordpeil heeft bereikt. De nettowinst bedroeg 240 miljoen euro. Het rendement op de omzet was met 13,7 procent het hoogst bij de divisie fijnchemie.

Beleggers reageerden stoïcijns op de plannen van het bedrijf. Een half uur na beursopening stond het aandeel op een verlies van 0,1 procent.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig