Wallonië voert verbod op onverdoofd slachten al volgend jaar in
Foto: DBA

De Waalse regering wil net als de Vlaamse regering een verbod op het onverdoofd slachten invoeren. Aan Waalse kant wil men wel een half jaar sneller van start gaan, met name vanaf 1 juni 2018. Vlaanderen zet een eerste stap in 2019.

De compromistekst die aan Waalse kant op tafel ligt, herneemt de grote principes die ook in het akkoord van de Vlaamse bemiddelaar Piet Vanthemsche staan, zo stelt Waals minister van Dierenwelzijn Carlo Di Antonio.

Ter herinnering: aan Vlaamse kant wil men vanaf 2019 stapsgewijs een verbod op onverdoofd slachten invoeren. De eerste stap is de elektronarcose voor schapen. Daarbij wordt het schaap vlak voor de slacht op een niet-dodelijke manier verdoofd.

Voor grotere dieren zoals kalveren en runderen staat die techniek echter nog niet op punt en is het de bedoeling om de techniek van de post cut stunning toe te passen. Daarbij wordt het dier meteen verdoofd nadat de hals is overgesneden.

In Wallonië volgt men grotendeels dezelfde logica, al start men voor de schapen wel al vanaf midden 2018. Voor runderen wordt ook in een eerste fase de post cut stunning-techniek gebruikt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig