Wat deed Armand De Decker bij Franse spionnen?
Foto: BELGA

Armand De Decker heeft geprobeerd de Staatsveiligheid voor zijn kar te spannen in de zaak-Chodiev. Dat blijkt uit een recent rapport van de dienst.

Ter herinnering: begin 2011 werden de Kazachse zakenlui Patokh Chodiev, Alijan Ibragimov en Alexander Machkevitch in ons land vervolgd op verdenking van schriftvervalsing, witwassen en bendevorming. Maar in juni 2011 sloten de drie op basis van een net gestemde wet een minnelijke schikking af met het Brusselse parket-generaal. Op die manier konden ze hun proces afkopen.

Het gerecht van Bergen en de parlementaire commissie Kazachgate voeren momenteel een onderzoek naar (strafbaar?) politiek lobbywerk van Armand De Decker (MR). Zijn gelobby zou aan de basis liggen van het feit dat de wet op de verruimde minnelijke schikking tegen versneld tempo door het parlement werd gejaagd. In elk geval staat vast dat de toenmalige batterij advocaten van Chodiev en co. – onder anderen de Franse advocate Catherine Degoul en voormalig senaatsvoorzitter De Decker – na het afsluiten van de schikking heel veel geld kregen van Chodiev en co.

Meer dan waarschijnlijk ook in de context van zijn lobbywerk voor Chodiev klopte Armand De Decker begin maart 2011 aan in het Franse Elysée bij Ange Mancini, de coördinator van de Franse inlichtingendiensten. Dat hij daar is langsgegaan, blijkt uit een onderzoek van De Standaard en Le Vif.

Belangenvermenging

In welke hoedanigheid De Decker Mancini een bezoek bracht, is onduidelijk. Hij was op dat moment ex-voorzitter van de Senaat en voormalig voorzitter van de begeleidingscommissie die de inlichtingendiensten controleert. Maar dat gaf hem geen mandaat om met de Franse inlichtingendiensten te praten.

In elk geval contacteerde de Franse geheime dienst DCRI na het bezoek van De Decker de Belgische Staatsveiligheid met de vraag om inlichtingen uit te wisselen over de Belgische zakenman en lobbyist Eric V. De DCRI vermeldde dat ze dat deed op aanraden van De Decker.

Volgens onze bronnen verbaasde een analist van de Belgische Staatsveiligheid zich in 2012 al in een rapport over de ‘vreemde’ demarche van De Decker. Hij vroeg zich af of het geen belangenvermenging was dat de politicus was gaan aankloppen bij een Franse inlichtingendienst, zonder dat hij daarvoor vanuit België enig mandaat of enige opdracht had. De toenmalige administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, Alain Winants, besloot de zaak blauwblauw te laten.

Pas jaren later en na het verschijnen van enkele artikels in de pers raakte duidelijk waarom Armand De Decker toen zoveel belangstelling had voor Eric VDW. De lobbyist was jarenlang de vertrouweling geweest van het Kazachse trio. Begin 2011 had Eric VDW aan Alijan Ibragimov – een van de drie Kazachen – de raad gegeven van advocaat te veranderen, omdat hij vermoedde dat het Degoul en De Decker vooral om (veel) geld te doen was.

Het lijkt voor de hand te liggen dat De Decker er met zijn demarche bij de Franse inlichtingendiensten in de eerste plaats op uit was dat te vermijden. Met de (ongewilde) hulp van de Belgische Staatsveiligheid. Tevergeefs overigens, want Ibragimov raadpleegde wel degelijk een andere advocaat. Hij kreeg ook een minnelijke schikking, maar betaalde een veel lager honorarium dan Chodiev.

De Staatsveiligheid, toen al onder het bewind van de nieuwe administrateur-generaal Jaak Raes, maakte volgens onze bronnen in 2016 een nieuw rapport over de zaak. Toen besloot de dienst de feiten wel te melden aan de procureur des konings van Brussel. De feiten maken deel uit van het gerechtelijk onderzoek.

Zowel de huidige administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, Jaak Raes, als de vorige administrateur, Alain Winants, wordt vandaag in de Kazachgate-commissie verwacht om uitleg te geven over de zaak. Vooral voor Winants belooft het een pittige ondervraging te worden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig