Chodiev sleept Belgische Staat voor de rechter
Foto: Bloomberg via Getty Images

Patokh Chodiev, de op een na rijkste Belg, sleept de Belgische Staat en de Kamer van Volksvertegenwoordigers voor de rechter.

De advocaten van Chodiev vinden dat de onderzoekscommissie Kazachgate ‘uit haar rol valt’ en ‘het vermoeden van onschuld’ met de voeten treedt. Dat zeiden de advocaten dinsdag op een persconferentie. Eerder had Chodiev in een opiniestuk in De Standaard de leden van de onderzoekscommissie al gevraagd om te stoppen de publieke opinie te voeden met ‘hypotheses, speculaties en beschuldigingen, na eenzijdige onderzoeken zonder tegenspraak’.

De onderzoekscommissie gaat na hoe de verruimde minnelijke schikking tot stand is gekomen. De advocaten van Chodiev klagen aan dat er vanuit de commissie voortdurend vertrouwelijke documenten en verklaringen lekken. Ze hebben hun bezwaren daarover al aan de commissie overgemaakt, maar dat mocht niet baten.

‘Dit is de rol van de commissie niet’

‘De commissie heeft een discretieplicht, net als een onderzoeksrechter. Ze oordeelt niet’, zo zei meester Pascal Vanderveeren vanmiddag. ‘Is het de rol van de commissie om zich over een verantwoordelijkheid uit te spreken of om kritiek te uiten die naar de veroordeling van een private persoon neigt? Dat is de rol van de commissie niet. Sinds het begin van deze commissie, stopt men niet met kritiek te geven op Patokh Chodiev. Dat gaat niet. Deze commissie wordt geacht zich te houden aan wat de politieke wereld rond de wet op de minnelijke schikking heeft gedaan’.

‘Het voorwerp van de commissie was om politieke verantwoordelijken aan te duiden. Men gaat ruim aan die doelstelling voorbij. Er wordt met veel agressie over mijnheer Chodiev gesproken. Zo’n agressie zien we niet als het gaat over diamantairs’, aldus nog de advocaat.

De advocaten van Chodiev vragen een provisionele schadevergoeding van één euro.

‘Bewijs dat hij ongerust is’

Voorzitter Dirk Van der Maelen (SP.A) van de parlementaire onderzoekscommissie Kazachgate is niet onder de indruk van de klacht. ‘Dit is een bewijs dat hij zeer ongerust is en dat we goed bezig zijn’, aldus Van der Maelen.

‘Het is niet de eerste keer dat figuren of organisaties die het voorwerp uitmaken van een onderzoekscommissie, zich ongerust maken. Maar tot nu toe wachtten ze tot het rapport met aanbevelingen klaar was alvorens klacht in te dienen’, reageert Van der Maelen, die daarbij het voorbeeld aanhaalt van de Sektencommissie. ‘Naar mijn weten is het de eerste keer dat iemand die wordt geviseerd in het onderzoek, nog voor de werkzaamheden halfweg zijn, klacht indient’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig