Turkije verwerpt Europese vraag om onderzoek naar onregelmatigheden
Foto: AFP

Minister van Europese Zaken Omer Celik vraagt de Europeanen om ’de democratische processen’ te respecteren.

Turkije wijst de vraag van de Europese Unie om een onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden bij het grondwettelijk referendum van de hand. ‘Zo’n speculatieve verklaring vanwege een woordvoerder kan niet aanvaard worden’, zo verklaarde Celik tijdens een persconferentie. De minister riep de Europeanen op om ‘de democratische processen’ te respecteren.

Eerder op de dag had de Europese Commissie aangedrongen op een ‘transparant onderzoek’ naar de onregelmatigheden die internationale waarnemers hebben opgemerkt voor en tijdens het grondwettelijk referendum dat de macht van president Recep Tayyip Erdogan aanzienlijk versterkt.

In het referendum wist Erdogan zondag een nipte meerderheid van de kiezers achter zijn plannen te scharen. Waarnemers van de Raad van Europa en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stellen echter dat het referendum in ongelijke omstandigheden heeft plaatsgevonden en niet beantwoordt aan de democratische criteria.

Noodtoestand

Het Turkse parlement heeft na de nationale Veiligheidsraad ook beslist de noodtoestand na de omstreden overwinning van president Recep Tayyip Erdogan bij het grondwettelijk referendum in Turkije te verlengen met drie maanden tot minstens 19 juli. De maatregel zou dienen ‘ter bescherming van onze democratie, de rechtsstaat en de rechten en vrijheden van onze burgers’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig