Lege tafels of niet: The Jane van Sergio Herman verdrievoudigt winst
Sergio Herman in The Jane. Foto: *

The Jane, de Antwerpse sterrenzaak van chef Sergio Herman, heeft zijn winst maar liefst verdrievoudigd. Dat schrijft De Tijd op basis van een financieel rapport op website De Rijkste Belgen.

The Jane heeft het vorige boekjaar, dat liep tot september 2016, afgesloten met 0,3 miljoen nettowinst. Dat is meer dan in boekjaar 2015, want toen bedroeg de nettowinst slechts 0,1 miljoen euro. Dit effect heeft nog een ander positief effect op de topzaak. Dankzij deze stijging leidt ertoe dat het dividend meteen wordt verdubbeld van 50.000 naar 100.000 euro en beschikt de zaak iets meer dan drie jaar na de opening al over een eigen vermogen van 0,6 miljoen euro.

Hoewel het restaurant met vijftig werknemers geen details deelt over de omzetcijfers, schatten ze bij De Rijkste Belgen dat die zo’n tien miljoen euro zou moeten bedragen. Nog meer cijfers: vanaf dit jaar betalen Sergio Herman en zijn rechterhand Nick Bril zo’n 20.703 euro per maand voor de huur van hun tweesterrenzaak, die is ondergebracht in de kapel van het gewezen militair ziekenhuis in Berchem.

Restaurantrecensent Bruno Vanspauwen beticht Sergio Herman er in De Standaard vandaag nog van onlineschaarste te creëren in zijn restaurants om zo de hype rond zichzelf aan te wakkeren. Lariekoek, zegt Jacco Lagasse, medewerker van Sergio Herman. ‘Hoe creëer je nu een hype met lege tafels? Zoals elk restaurant proberen wij een volle zaal te hebben.’

De lege tafels verklaart Lagasse door lastminute annuleringen, maar ook omdat ze hun team bewust de kans willen geven om te groeien.