Rohan Dennis wint ingekorte etappe in Tour of the Alps
Foto: Photo News

Rohan Dennis (BMC) heeft tweede rit in de Tour of the Alps (2.BC) op zijn palmares gebracht. De rit, die met 40 km werd ingekort door de slechte weersomstandigheden, eindigde met een sprintje bergop waar Dennis het haalde voor Thibaut Pinot (FJD). De Fransman neemt wel de leiderstrui over van Scarponi, die de openingsrit won.

De etappe startte door sneeuwval op de Brennerpas niet op de Europabrug, maar een eind verderop in Vipiteno waardoor de rit slechts 140,4 km telde in plaats van de voorziene 181,3 km. Een snelle start volgde op het middaguur, 50 km per uur gemiddeld in het eerste uur en het duurde tot kilometer 30 vooraleer een vroege vlucht op het getouw werd gezet met Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe), Simone Velasco (Bardiani-CSF), Niccolò Salvietti (Sangemini) en Patrick Gamper (Tirol). Maar meer dan twee minuten kregen ze nooit en aan de voet van de St-Justina, de zwaarste klim van de dag en op 28 km van het eind, werden ze gegrepen door het peloton.

Het was de Rus Foliforov die daarna als eerste wegsprong, hij kreeg het gezelschap van Nick Schultz en Michele Gazzara. Achter hen viel het niet stil en waagde Mikel Landa, die maandag kostbare tijd verloor, zijn kans. Stefano Pirazzi en Ilia Koshevoy sloten aan in de achtervolging op het leiderstrio, waar Gazzara en Schultz al snel de rol hadden moeten lossen.

Damiano Caruso (BMC) maakte ook nog de sprong naar voren waar intussen Pirazzi was ontsnapt, maar het peloton was nooit ver en finaal zouden in de laatste honderden meters met Caruso en Pirazzi de laatste twee vluchters opgeraapt worden en volgde een sprint bergop waar Rohan Dennis van ver aanzette en naar de overwinning reed, voor Pinot en Davide Ballerini. Het is voor de Australiër, na de titel van nationaal kampioen tijdrijden, de eindzege in de Ronde van de Provence (2.1.) en de slottijdrit in de Tirreno-Adriatico (World Tour) zijn vierde overwinning van het seizoen.