Sterkste jaarstart ooit voor haven Antwerpen
Foto: Jimmy Kets

De overslag in de Antwerpse haven groeide in het eerste kwartaal, maar minder snel dan in Rotterdam.

Op het vlak van containeroverslag heeft de Antwerpse haven zijn beste eerste trimester ooit achter de rug. De maand maart was zelfs de beste maand uit de geschiedenis. Ook de totale maritieme overslag kende een goede jaarstart met 54,3 miljoen ton goederen.

De totale overslag steeg 1,5 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De containertrafiek steeg met 2 procent (gemeten in ton), sterker dus dan de andere activiteiten. Maar uitgedrukt in standaardcontainers (TEU) ging het om een stijging van slechts 0,7 procent. De vraag naar extra containercapaciteit wordt door deze positieve tendens bevestigd, zo laat ceo Jacques Vandermeiren niet na te benadrukken. Het Antwerps havenbedrijf is vragende partij voor een nieuw containerdok.

De sterkste stijging tekende de haven op in de sector van het conventionele stukgoed: 8,3 procent. Dat heeft vooral te maken met de toename van de overslag van staal. Die activiteit steeg met 14,7 procent. Protectionistische maatregelen hebben tot nu toe geen invloed op de volumes, stelt het havenbedrijf vast. Vloeibaar massagoed daalde met 1,2 procent.

Antwerpen moet in het eerste kwartaal wel de duimen leggen voor Rotterdam. Die haven tekende een groei van 2,0 procent op, zo werd vorige week gemeld. Containeroverslag steeg met 10,8 procent in ton, en met 8,8 procent in TEU. Net als in Antwerpen, daalde alleen de vloeibare bulk in Rotterdam. Ook in Nederlandse haven was maart de beste maand ooit voor containers.

Vorig jaar ontstond er nog bezorgdheid in Rotterdam, toen bleek dat de containeroverslag in Antwerpen in 2016 sneller gegroeid was. In Antwerpen groeide de containeroverslag in 2016 met 4 procent, in Rotterdam met 1 procent.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig