Duizenden patiënten van het UZ Leuven, het AZ Groeninge en het AZ Diest kunnen vanaf vandaag/dinsdag hun medisch dossier via een app inkijken. Het is de bedoeling dat nog een twintigtal ziekenhuizen van het Vlaamse Ziekenhuisnetwerk (VZN) volgen.

Via de nieuwe patiëntensite en -app 'mynexuzhealth' zijn voortaan alle medische verslagen te consulteren, zeven dagen nadat ze gevalideerd werden.

'Patiënten konden al toegang krijgen tot hun medisch dossier op papier, maar moesten daarvoor een aanvraag richten aan de ombudsman, waarna de hoofdgeneesheer goedkeuring gaf', legt Johan Van Eldere, hoofdgeneesheer van het UZ Leuven, uit in De Tijd..

Mensen vroegen hun medisch dossier veelal op in het kader van juridische procedures, arbeidsongevallen of erfeniskwesties. Maar het aantal patiënten dat zijn dossier opvraagt, neemt toe. 'Ze gaan bewuster om met hun gezondheid en willen op de hoogte blijven', stelt Van Eldere.


Het UZ Leuven kan alleen de verslagen vanaf 15 augustus vorig jaar laten zien. Artsen hebben het recht om de patiënt bepaalde verslagen niet te tonen, de zogenaamde 'therapeutische exceptie'. Sinds 15 augustus moeten artsen aangeven dat ze een verslag willen onttrekken aan de blik van de patiënt. Ook in de domeinen psychologie en psychiatrie is nog niet alles uitgeklaard.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig