‘Preventie van burn-outs is zaak van werkgever en werknemers’
Foto: rr

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) kan zich niet vinden in de aanklacht van de christelijke vakbond, die zegt dat bedrijven amper gecontroleerd worden op het nemen van preventiemaatregelen tegen burn-outs, omdat er te weinig inspecteurs zijn. 'Het aantal inspecteurs tellen en afzetten tegen het aantal ondernemingen, is een beetje kortzichtig', klinkt het. Bovendien is de preventie van burn-outs voor het VBO 'in eerste instantie een zaak van werkgever en werknemers'.

Volgens het ACV zijn er in heel het land maar 128 inspecteurs die controleren of bedrijven wel voldoende maatregelen nemen tegen burn-outs. 'De kans dat je lottomiljonair wordt, is groter dan dat een bedrijf gecontroleerd wordt op ziekte- en veiligheids­preventie', zegt Herman Fonck, veiligheidsverantwoordelijke van de vakbond, dinsdag in Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Volgens het VBO zijn ook de werkgevers 'vragende partij voor efficiënte inspectiediensten', maar bestaat efficiënte inspectie niet alleen uit het een-op-een inspecteren van ondernemingen. 'Inspectiediensten zetten een gamma van instrumenten in om hun doel te bereiken. Het aantal inspecteurs tellen en afzetten tegen het aantal ondernemingen, is dus een beetje kortzichtig', aldus VBO-adviseur Kris De Meester.

Bovendien is de preventie van burn-out voor het VBO in de eerste plaats iets tussen werkgever en werknemer. 'Er bestaat geen ‘one-size-fits-all aanpak’ die een garantie op resultaat biedt', zegt De Meester, onder meer omdat ook factoren als persoonlijkheid en ambitie meespelen.

'We vragen onze bedrijven om als uitgangspunt te vertrekken van ‘hoe creëer je een organisatie waarin werknemers het beste van zichzelf kunnen en willen geven? ‘ Bevlogen werknemers, mensen die met goesting en trots werken, daar ligt de win-win voor het bedrijf en de betrokkenen', besluit De Meester.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig