De Waalse Pijl anno 2017: een 36-jarige topfavoriet op een Muur (of wordt ook hier vroeger aangevallen?)
Foto: BELGA

De 81e editie van de Waalse Pijl start dit jaar in Binche en eindigt naar aloude traditie op de Muur van Hoei, na welgeteld 204,5 kilometer. Vorig jaar pakte Alejandro Valverde zijn vierde zege in de Waalse klassieker en fietste zich daarmee in de geschiedenisboeken als absolute recordhouder. Ook nu is hij weer de grote favoriet om zichzelf op te volgen. En ook nu mag weer verwacht worden dat de beslissing pas zal vallen op de derde en laatste beklimming van de Muur van Hoei. Alleen is niets nog zeker in 2017, maar dan moeten de klimmers wel het voorbeeld van de Flandriens in de Vlaamse klassiekers (willen en durven) volgen...

Volg de Waalse Pijl woensdag LIVE van start tot finish

Wie is de favoriet?

Eén naam: Alejandro Valverde, die ook de vorige drie edities won en ook al in 2006 op het hoogste schavot mocht plaatsnemen. Met een rit- en eindzege in de Ronde van het Baskenland en de Ronde van Castilië toonde hij dat zijn vorm eind maart en begin april top was. Ook in de Amstel Gold Race maakte hij een sterke indruk en een vijfde zege is meer dan een reële kans voor de Spanjaard. Die is met vier zeges nu al alleen recordhouder, voor onze landgenoten Merckx, Kint en de Italianen Argentin en Rebellin, die allemaal ‘slechts’ drie maal wonnen.

De Waalse Pijl anno 2017: een 36-jarige topfavoriet op een Muur (of wordt ook hier vroeger aangevallen?)
Foto: Photo News

Klik hier voor alle nieuws over de Waalse Pijl

Wie zijn de outsiders?

De grootste tegenstand lijkt te komen van Team Sky dat met Michal Kwiatkowski (winnaar van Milaan-Sanremo en tweede in de Amstel) en Sergio Henao een sterk blok kan presenteren. Ook van Michael Albasini, derde in de Nederlandse heuvelklassieker en eerder al tweede in 2012 en derde in 2015 in de Waalse Pijl, mag verwacht worden dat hij zal meedingen naar de zege.

De Waalse Pijl anno 2017: een 36-jarige topfavoriet op een Muur (of wordt ook hier vroeger aangevallen?)
Tim Wellens Foto: Photo News

Voorts wordt het ook uitkijken naar de prestatie van Jarlison Pantano (Trek-Segafredo) en nog enkele outsiders zoals Rui Costa, Alexis Vuillermoz en Diego Ulissi. Quick-Step Floors mist naast Philippe Gilbert nog een pion: Julian Alaphilippe (twee keer tweede) is out door een knieblessure. De ploeg van PAtrick Lefevere moet zo noodgedwongen met slechts één kopman, Daniel Martin, naar Binche afreizen. De Ier werd tweede in 2014 en was vorig jaar goed voor brons.

Bekijk hier de volledige deelnemerslijst!

En de Belgen dan?

Nu Philippe Gilbert er niet bij is en ook Greg Van Avermaetpast voor deze klimklassieker, kijken we toch een beetje naar Tim Wellens (Lotto-Soudal), al zal die wel moeten anticiperen met een aanval voor de Muur van Hoei. Weinig Belgen dus, en dat is geen toeval: de laatste veertien jaar slaagde alleen Gilbert erin op het podium van deze klassieker te eindigen. Nochtans staat ons land met 38 zeges in totaal ruim op kop (voor Italië, 18, en Frankrijk, 8).

Wat moet ik zeker nog weten?

Als Valverde op zijn 36ste wint, is hij nog steeds niet de oudste winnaar ooit. Dat is en blijft voorlopig Pino Cerami, die liefst 38 jaar en 42 dagen was toen hij own. De jongste winnaar was de Nederlander Philemon Demeersman in 1936, toen amper 21 jaar en 150 dagen oud. En onze landgenoot Marcel Kint won drie keer na mekaar: in 1943, 1944 en 1945, op door de oorlog verwoeste wegen.

Houdt de Muur van Hoei ook stand in 2017?

Na de start om 10u10 in Binche, wacht een lange en relatief vlakke aanloop langs Namen en Yvoir richting het Luikse, waar pas voorbij halfweg de eerste van in totaal negen officiële hellingen wacht: de Côte d’Amay. Die klim is samen met Côte de Villers-le-Bouillet enkele kilometers verder slechts een opwarmertje voor wat moet komen.

De Waalse Pijl anno 2017: een 36-jarige topfavoriet op een Muur (of wordt ook hier vroeger aangevallen?)
Foto: letour.fr

Want de Waalse Pijl, dat staat synoniem voor de Muur van Hoei. Die Muur moet in totaal drie keer beklommen worden. Officieel 1,3 km lang aan 9,6% gemiddeld maar die cijfers doet de gevreesde klim haast oneer aan. Van in het centrum van Hoei (Huy in het Frans) gaat het immers al lastig bergop maar vanaf de renners de beruchte Chemin des Chapelles opdraaien, wordt het pas echt afzien. Na een bocht naar rechts volgen de zeven kapelletjes waarnaar de straatnaam verwijst elkaar in sneltempo op. Tussen de derde en vierde kapel, in de fameuze ‘chicane’, wordt een stijgingspercentage van 19% gemeten maar in de binnenbocht loopt dat zelfs op tot 25%. Moordend, maar wie dat in de benen heeft kan hier vooral de concurrentie vermoorden. Pas als de weg langzaam naar links buigt, beginnen de percentages af te nemen richting de kerk die 100 meter verder op de top staat.

De Waalse Pijl anno 2017: een 36-jarige topfavoriet op een Muur (of wordt ook hier vroeger aangevallen?)
Foto: climbbybike.com

In totaal wordt de Muur van Hoei drie keer beklommen, de laatste keer ligt de finish dus ook op de top. De Côte d’Ereffe en de Côte de Cherave worden dit jaar echter elk twee keer bedwongen en zouden in theorie een kans moeten bieden voor de aanvallers of de vluchters, maar dat bleek in het verleden in de praktijk nooit succesvol.

Maar... is 2017 niet het jaar waarin opvallend aanvallend wordt gekoerst en waarin de finale steeds van erg ver wordt opengebroken...? Wij hopen het alvast en kijken uit of de klimmers het voorbeeld van de Flandriens ook volgen. Ook al is Philippe Gilbert (aanjager in Ronde en Amstel) er deze keer niet bij. Iedereen moet ondertussen al weten dat Valverde kloppen op ‘zijn’ Muur onbegonnen werk is, zelfs op zijn 36e. Dus waarom niet aanvallen op de Côte d’Ereffe of de Côte de Cherave? Wellens viel de voorbije jaren ook al van ver aan en keek naar eigen zeggen met pijn in het hart naar al dat aanvalsgeweld in Vlaanderen. De kans is dus groot dat de Limburger het opnieuw zal proberen, hij moet enkel hopen op enkele sterke en aanvalslustige kompanen om het blok van Movistar te ontwrichten...

Al om iets na 16u bovenop de Muur van Hoei kennen we na 204,5 slopende kilometers de opvolger van Alejandro Valverde.

De Waalse Pijl anno 2017: een 36-jarige topfavoriet op een Muur (of wordt ook hier vroeger aangevallen?)
Foto: letour.fr

De negen beklimmingen:

na 131,5 km - Côte d’Amay: 1,4 km aan 6,7%

na 138,0 km - Côte de Villers-le-Bouillet: 1,2 km aan 7,5%

na 146,5 km - Muur van Hoei (1e keer): 1,3 km aan 9,6%

na 159,0 km - Côte d’Ereffe (1e keer): 2,1 km aan 5%

na 169,5 km - Côte de Cherave (1e keer): 1,3 km aan 8,1%

na 175,5 km - Muur van Hoei (2e keer): 1,3 km aan 9,6%

na 188,0 km - Côte d’Ereffe (2e keer): 2,1 km aan 5%

na 199,0 km - Côte de Cherave (2e keer): 1,3 km aan 9,6%

na 204.5 km - Muur van Hoei (3e keer): 1,3 km aan 9,6%

Zo was het vorig jaar

Valverde kwam in 2016 na 196 kilometer dus al voor de vierde keer als eerste boven op de gevreesde Muur van Hoei, voor het Etixx-QuickStep-duo Daniel Martin en Julian Alaphilippe. ’El Imbatido’ werd alleen recordhouder na een wedstrijd waarin de groten (alweer) wachtten tot de laatste beklimming om hun troeven op tafel te gooien.

Steve Cummings (Dimension Data) was de opvallendste figuur onderweg door als laatste van de vluchters stand te houden tot op de Côte d’Ereffe. Op de Côte de Cherave viel Tim Wellens aan samen met Izagirre en Jungels maar het trio werd in het centrum van Hoei ingerekend. Op de Muur koos Daniel Martin als eerste voor de aanval maar Valverde counterde makkelijk.

De laatste elf winnaars:

2006: Alejandro Valverde (Spa)

2007: Davide Rebellin (Ita)

2008: Kim Kirchen (Lux)

2009: Davide Rebellin (Ita)

2010: Cadel Evans (Aus)

2011: Philippe Gilbert

2012: Joaquim Rodríguez (Spa)

2013: Daniel Moreno (Spa)

2014: Alejandro Valverde (Spa)

2015: Alejandro Valverde (Spa)

2016: Alejandro Valverde (Spa)

(belga, vml)