In Marseille zijn vanmorgen twee mannen opgepakt op verdenking van het beramen van een aanslag. Ze zouden die hebben willen uitvoeren in de aanloop naar de Franse verkiezingen, die zondag beginnen. Bij een huiszoeking zijn vuurwapens en basismaterialen voor explosieven aangetroffen.

Dat is bevestigd door de politie. Het zou gaan om twee mannen van 23 en 29 met de franse nationaliteit, die geradicaliseerd zouden zijn tijdens een verblijf in de gevangenis.

De politie zou de twee sinds eind vorige week op het spoor zijn geweest. Ze werden kort na elkaar opgepakt in de havenstad in het zuiden van het land. er werden een aantal huiszoekingen uitgevoerd, en daarbij werden zowel pistolen, geweren als basisonderdelen voor het vervaardigen van explosieven aangetroffen. 

Waar ze precies zouden toeslaan is nog niet bekendgemaakt. Volgens Franse media zou de centrumrechtse kandidaat François Fillon vorige vrijdag alvast op de hoogte zijn gebracht van een mogelijke dreiging bij zijn bezoek aan Montpellier. Er zouden foto's van de verdachten aan de campagneteams van de presidentskandidaten gestuurd zijn.

Komende zondag trekken de Fransen voor het eerst naar de stembus. De twee kandidaten met het grootste aantal stemmen gaan door naar de volgende ronde, die op 7 mei plaatsvindt.

In Frankrijk is nog steeds de noodtoestand van kracht. Die werd afgekondigd na de aanslagen in Parijs in 2015. De voorbije jaren zijn in het land in totaal zo’n 230 mensen omgebracht bij verschillende aanslagen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig