Crombez vindt afschaffen dubbele nationaliteit niet nodig
John Crombez Foto: Jimmy Kets

SP.A-voorzitter John Crombez ziet weinig in het afschaffen van de dubbele nationaliteit. CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert had daar naar aanleiding van de uitslag van het Turkse referendum voor gepleit, om zo de integratie te bevorderen. Maar Crombez verwacht meer van het opleiden van imams in ons land.

Dat zegt Crombez in een gesprek met De Ochtend op Radio 1. De SP.a-voorzitter wijst erop dat het de derde keer is in enkele maanden dat er vanuit de meerderheid gepleit wordt voor de afschaffing van de dubbele nationaliteit. Telkens luidde het vanuit diezelfde meerderheid dat het voorstel juridisch onmogelijk is. Maar volgens Crombez doet dit eigenlijk niet ter zake, omdat de afschaffing van de dubbele nationaliteit niet helpt.

Belangrijker vindt hij het voorstel van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) om imams verplicht in België op te leiden. ‘Dat is twee jaar geleden al gestemd, met alle partijen. Maar daar hebben we nog niets van gezien.’ Daarnaast pleit Crombez ook voor een onderzoek naar de financiële middelen die gebruikt worden om hier campagne te voeren.

‘Meerderheid niet gestemd’

Crombez relativeert ook de grote steun die Erdogan hier zou krijgen bij Belgen met Turkse roots. ‘Na de couppoging zag je degenen die Erdogan steunen soms letterlijk toeterend verschijnen’. Maar veel anderen zijn het daar niet mee eens. ‘Zij zijn het ook beu een autoritair regime te zien dat mensen opsluit’.

‘Van de ongeveer 135.000 stemgerechtigden hebben er hier zo’n 40.000 ‘ja’ gestemd. De helft heeft niet gestemd, en een ander deel was tegen. Maar nu ontstaat het beeld dat bijna 80 procent van de Turken ja heeft gestemd.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig