De Britse premier Theresa May heeft vervroegde verkiezingen op 8 juni aangekondigd. Die moeten het land meer slagkracht geven bij de Brexit-onderhandelingen. Labour-leider Jeremy Corbyn steunt het voorstel.

Dinsdagmiddag verscheen de Britse premier op de stoep van Downing Street 10 voor een onverwachte persconferentie. Ze zei 'met tegenzin' tot de conclusie te zijn gekomen dat Groot-Brittannië momenteel te verdeeld is. Vervroegde verkiezingen zijn volgens haar de enige manier om 'stabiliteit op lange termijn' te garanderen. Die zullen plaatsvinden op 8 juni, als Mays voorstel woensdag de vereiste tweederdemeerderheid meerderheid haalt.

De aankondiging is verrassend want May heeft altijd gezegd dat er geen vervroegde verkiezingen zouden komen. Maar haar voorsprong op Labour in de peilingen is nu zodanig groot, dat die verkiezingen het ideale middel zijn om haar positie nog meer te verstevigen. Die bonus heeft ze trouwens vooral te danken aan haar eigen populariteit.
Dominique Minten
Buitenlandredacteur De Standaard
 

May argumenteerde dat er nu verkiezingen moeten komen, omdat de slotfase van de Brexit-onderhandelingen met de EU anders zouden samenvallen met de start van de volgende kiescampagne. De premier is er overigens van overtuigd dat de verkiezingen haar land meer slagkracht zullen geven bij die onderhandelingen.

Verkiezingshandschoen

De leider van het Britse sociaaldemocratische Labour, Jeremy Corbyn, was er snel bij om zijn steun te betuigen voor de oproep van May. 'Ik verwelkom haar beslissing om het Britse volk de kans te geven voor een regering te stemmen die de belangen van de meerderheid vooropstelt', klonk het. Als de 229 parlementsleden May woensdag steunen, lijkt de tweederdenmeerderheid binnen handbereik.

Maar Corbyn nam ook meteen de verkiezingshandschoen op. 'Labour zal het land een echt alternatief bieden voor een regering die er niet in geslaagd is de economie te doen heropleven, die de levensstandaard deed zakken en die pijnlijke besparingen doorvoerde in onze scholen en de Nationale Gezondheidsdienst.' Schots premier Nicola Sturgeon reageerde ook strijdvaardig op Twitter:

Beurs en pond

Na de toespraak van premier Theresa May even na de middag ging de Londense beurs zowat 1,25 procent lager tot 7.236 punten. Het pond stond in de aanloop naar de toespraak onder druk omwille van de speculaties over de inhoud, maar herstelde zich nadien evenwel. Na een verlies van 0,3 procent tegenover de dollar voor de aankondiging, staat er sinds een uur na de aankondiging een dagwinst van 0,45 procent op het bord, tot ongeveer 1,216 dollar voor een pond. Volgens de zakenkrant The Financial Times gaat het om het hoogste peil in tien weken.