‘Racisme meest bepalend voor verkiezing Trump’
Foto: REUTERS

Amerikaanse kiezers hebben zich afgelopen november vooral laten leiden door raciale motieven. Dat blijkt uit de traditionele immense ‘Anes’-studie.

Waarom heeft de Amerikaanse kiezer gestemd zoals ‘ie gestemd heeft? Op die vraag probeert de gerespecteerde American National Election Study (Anes) al sinds de verkiezingen van 1948 antwoorden te vinden. Ook rond de verkiezing van Donald Trump werden daarom 4.200 respondenten ondervraagd.

In een artikel voor The Washington Post vergelijkt professor Thomas Wood van de Ohio State University de Anes-data met enkele assumpties die over de kiezers van Donald Trump de ronde deden. Hoe erg beïnvloedde het inkomen de keuze, bijvoorbeeld?

Ongeziene minachting

Het werd aangenomen dat Trump vooral bij laagverdieners goed in de smaak viel. Doorgaans is de Republikeinse kandidaat nochtans eerder bij de rijken populair. Die anomalie werd door de Anes-data bevestigd, concludeert Wood. ‘De minachting van de welvarenden voor de Republikeinse kandidaat is ongezien in de recente politieke geschiedenis’, klinkt het.

Een tweede hypothese was dat Trump kiezers aantrok door zijn autoritarisme - lees: met hem aan het roer, zou sociale verandering en chaos uitblijven. Maar in vergelijking met de vorige vier verkiezingen, bleek het deze keer een net iets minder belangrijke motivator.

Raciale attitudes

De invloed van racisme op het Republikeinse stemgedrag was tenslotte het derde en meest omstreden vraagstuk. Tijdens zijn presidentiële campagne deed Trump immers af en toe een gewaagde uitspraak over andere etnieën, en daar zou hij ook wel eens mee gescoord kunnen hebben. Om dit te onderzoeken, gebruikte Wood de ‘symbolische racismeschaal’, een schaal die er toch zou in slagen om raciale attitudes op te pikken bij mensen die wel degelijk beseffen dat racisme sociaal onaanvaardbaar is.

Volgens Wood is de invloed van raciale percepties op het kiesgedrag sinds 1988 niet meer zo groot geweest. ‘Vooral bij wie voor de Democratische kandidaat stemde’, klinkt het. Zij blijken beduidend minder racistisch dan Trump-kiezers. Uit Woods meta-analyse bleek tot slot ook dat raciale attitudes een grotere invloed hadden op kiesgedrag dan autoritarisme of inkomen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig