Uitstel voor stemming beleidsbrief Demir
Foto: BELGA

Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) verdedigt straks haar beleidsbrief in de parlementaire commissies. Maar de stemming over de inhoud van die brief zal pas later deze week volgen. N-VA-parlementslid Johan Klaps vraagt namelijk om uitstel voor de stemming, en MR steunt hem. Wat CD&V gaat doen, is nog niet duidelijk.

De beleidsbrief van Demir wordt vandaag en later deze week in de verschillende commissies besproken. Normaal gezien moet elke commissie afzonderlijk goedkeuring geven. Maar Klaps vroeg in de commissie over het Wetenschapsbeleid alvast de stemming over dat domein pas te laten doorgaan na afloop van alle zittingen. Zijn collega Caroline Cassart van MR zegt ook ruim de tijd te willen nemen om het debat grondig te kunnen voeren.

Het grote vraagteken blijft echter de houding van coalitiepartner CD&V. De partij vergaderde vandaag nog op het kantoor van vicepremier Kris Peeters over de zaak. Daar moest worden gediscussieerd over de partijlijn, aldus het CD&V-kopstuk in De Ochtend op Radio 1. In de commissie zelf moet dan duidelijk worden of er inhoudelijk genoeg steun is.

De relatie tussen Demir en CD&V is stevig bekoeld sinds ze de partij in een interview met De Zondag een ‘moslimpartij’ noemde die de moslims als ‘kiesvee’ bestempelt. Wel ‘verduidelijkte’ ze dit weekend haar boodschap in een Facebookbericht, waarin ze een mildere toon aansloeg.

Demir bood haar excuses aan bij premier Charles Michel (MR). Ze gaf toe ‘dat de hardheid van haar uitspraken niet past bij een staatssecretaris’. CD&V-voorzitter Wouter Beke kreeg echter nog geen directe excuses.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig