Amerikaans Hooggerechtshof blokkeert executie in Arkansas
Foto: Photo News

Het Amerikaanse Hooggerechtshof verhindert de executie van een gedetineerde in de staat Arkansas. Dat heeft minister van Justitie Leslie Rutledge van de staat Arkansas maandagavond aangekondigd. Rutledge had het Hooggerechtshof gevraagd om de eerdere beslissing van een federale rechtbank om de executie van Don Davis te blokkeren, op te heffen, maar dat heeft het Hof geweigerd.

Arkansas wil voor eind april nog zeker acht terdoodveroordeelden executeren, onder wie ook Don Davis. De gedetineerden zouden eigenlijk pas later geëxecuteerd worden, maar de autoriteiten van de staat heeft de timing naar voren geschoven omdat het product dat voor de dodelijke injecties wordt gebruikt, binnenkort vervalt.

De federale rechter verhinderde zaterdag in eerste aanleg al de executie van twee gevangenen. Don Davis en Bruce Ward, een man met mentale problemen, verkregen een opschorting. Een gewone districtsrechter blokkeerde vrijdag de zes andere executies, in afwachting van de behandeling ten gronde van de klacht.

De zuidelijke staat, onder leiding van Rutledge en de conservatieve gouverneur Asa Hutchinson, trok daarop naar het Hooggerechtshof om de beslissing met betrekking Don Davis om te keren, maar ving daar dus bot.

Rutledge lijkt alvast niet van plan om het hier bij te laten. ‘De families hebben al te lang op gewacht op gerechtigheid, en ik zal hier een prioriteit van blijven maken’, klinkt het strijdvaardig op Twitter.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig