Witte kassa maakt horecazaak minder populair
De horeca is minder populair bij startende ondernemers. Foto: VUM

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn minder mensen met een horecazaak gestart.

Het aantal starters in de horeca lag in het eerste kwartaal van dit jaar 13 procent lager dan in hetzelfde trimester van vorig jaar. Er werden 1.335 nieuwe horecazaken opgestart, tegen 1.528 een jaar eerder. De zelfstandigenorganisatie NSZ denkt dat dit het effect is van de witte kassa. Die is bedoeld om zwartwerk in de horeca uit te bannen.

De horeca is een buitenbeentje, want in de meeste sectoren is het aantal starters toegenomen. Globaal gaat het om een stijging met 1 procent tot 27.031 nieuwe bedrijven. Omdat nog niet alle gegevens verwerkt zijn, kan het aantal nog met 500 eenheden stijgen, zodat de stijging uitkomt op 3 procent. Het is het derde achtereenvolgende jaar waarin het aantal starters in het eerste kwartaal toeneemt. De cijfers zijn gebaseerd op gegevens van Roularta Business Information.

Opmerkelijk is dat de stijging volledig voor rekening komt van Wallonië. In Vlaanderen bleef het aantal stabiel, in Brussel daalde het met 5 procent. De meeste nieuwe ondernemingen werden gestart in de sectoren handel en vrije beroepen. Daar startten ruim 12 procent meer mensen met een eigen zaak. Ook in de bouw, de diensten en informatie en communicatie groeide het aantal nieuwe ondernemingen fors. De horecasector behoort voor het eerst niet meer tot de top-5 van populairste sectoren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig