Britse minister van Justitie wil rechtszaak tegen Tony Blair afblokken
Foto: AFP

De Britse minister van Justitie, Jeremy Wright, onderneemt gerechtelijke stappen om te voorkomen dat oud-premier Tony Blair vervolgd wordt voor de Irak-oorlog van 2003. Dat meldt de Britse krant The Guardian maandag op basis van een reeks documenten die ze kon inkijken.

Het is de Iraakse generaal Abdul-Wahid Shannan ar-Ribat die Blair veroordeeld wil zien voor de ‘misdaad van agressie’, zoals voorzien in de oprichtingsstatuten van het Internationaal Strafhof (ICC). De voormalige Iraakse topmilitair zwaait daarvoor met het zogenaamde Chilcot-rapport, dat stelt dat Blair het Verenigd Koninkrijk ten oorlog stuurde onder de valse voorwendselen dat Saddam Hoessein over massavernietigingswapens beschikte en zonder dat alle vreedzame middelen waren uitgeput.

In november 2016 had een rechtbank al eens geoordeeld dat de zaak niet kon doorgaan, omdat sprake is van 'impliciete onschendbaarheid'. De advocaten willen die beslissing echter aanvechten en vragen om nieuwe hoorzittingen. Justitieminister Wright, een Tory uit Warwickshire, is volgens The Guardian echter niet van plan om het tot vervolging te laten komen. Hij heeft formeel gevraagd om de zaak tegen de voormalige Labour-premier en diens toenmalige ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken te verwerpen.

Volgens Wright’s woordvoerster zal de minister trachten vervolging te voorkomen 'omdat het vragen oproept over de draagwijdte van het strafrecht'. Zo wijst de minister er met name op dat de ‘misdaad van agressie’ niet is omgezet in Brits recht. Maar opvallend: dat argument wordt tegengesproken in een document van de hand van voormalig justitieminister Goldsmith, die nu dus zelf in het vizier genomen wordt.