Frederik Backaert strandt op tweede plaats in Tro-Bro Leon, Gaudin wint

De Fransman Damien Gaudin heeft de Tro-Bro Leon, de Franse Strade Bianche, op zijn naam geschreven. Hij won de sprint aan de meet in Bretagne voor Frederik Backaert (Wanty). Voor de renner van Armée de Terre is zijn eerste zege van het seizoen.

De Tro Bro Leon, doorheen het westen van Bretagne (Finistère) en deels over onverharde wegen (25 stroken), deed zijn naam van zware wedstrijd alle eer aan. In het eerste wedstrijduur lag de snelheid heel hoog en slaagde niemand erin om weg te rijden. Pas na 60 kilometer konden Quentin Pacher, Luuc Bugter en onze landgenoot Sander Cordeel een ontsnapping op touw zetten. Veel ruimte kreeg het trio niet van het peloton en op 70 kilometer van de finish volgde de hergroepering.

De Deen Mathias Krigbaum sprong daarop weg, maar meer dan enkele kilometers zou hij het niet uitzingen. De aanval van Gaudin, die Backaert zag aansluiten, was wel de goede. Het duo werkte goed samen en hoewel AG2R en FDJ hard werkten in de achtervolging, zouden de vluchters voorop blijven.

Met een late uitval probeerden Stijn Devolder en Anthony Delaplace nog naar voren te springen, maar zonder succes. Gaudin en Backaert sprintten voor de zege en de Fransman toonde zich met gemak de snelste. Op de erelijst volgt hij de Deen Martin Mortensen op.

Frederik Backaert: “Het biggetje had niet misstaan op onze boerderij”

“Gaudin was misschien net iets frisser op het einde. Tactisch had ik niet beter kunnen rijden. Ik was mee toen de sterkste man in koers aanviel”, vond Frederik Backaert. “Ik heb de hele dag vooraan gereden op de grindwegen en ben van pech gespaard gebleven. In eerste instantie reed ik op 50 kilometer van de meet weg met een renner van Manzana Postobon, maar dat was niet de juiste vluchtgezel.”

“Toen Gaudin aanviel zag ik dat hij in uitstekende vorm verkeerde. Ik trok samen met Gaëtan Bille in de achtervolging. Bille moest afhaken, maar aan Gaudin had ik de perfecte metgezel. We zijn twee renners met dezelfde offensieve ingesteldheid. In de spurt had ik misschien net iets later moeten aanzetten, maar ik voelde al snel dat Gaudin de sterkste was. Een gemiste kans! Het biggetje voor de winnaar had niet misstaan op onze boerderij.”

Uitslag:

1. Damien Gaudin (ADT)

2. Frederik Backaert (Wanty)

3. Benjamin Giraud (Marseille-Provence)

4. Laurent Pichon (Fortuneo - Vital Concept)

5. Kévin Le Cunff (BTP)

6. Mathias De Witte (Cibel-Cebon)

7. Arnaud Démare (FDJ)

8. Damien Touze (BTP)

9. Sylvain Chavanel (Direct Energie)

10. Hugo Hofstetter (Cofidis)

Later meer...