Waarom bleef dit vliegtuig van Brussels Airlines boven Limburg en Antwerpen cirkelen?
Foto: Flight Radar 24

Een Airbus A330 van Brussels Airlines heeft zondagnamiddag goed vier uur lang boven de provincies Limburg en Antwerpen gecirkeld. “De piloten hadden een indicatie van een technisch probleem”, luidt het bij de luchtvaartmaatschappij.

Waarom bleef dit vliegtuig van Brussels Airlines boven Limburg en Antwerpen cirkelen?
Foto: Brussels Airlines

Het toestel was net voor de middag vertrokken op de thuisbasis Brussels Airport. Bestemming van vlucht SN255: Ouagadougou (Burkina Faso) en Abidjan (Ivoorkust). Op de commerciële flight trackers was even daarna echter te zien hoe het vliegtuig plots toertjes begon te maken. Op het internet werd al volop gespeculeerd over problemen.

“De piloten hebben in de cockpit een indicatie gekregen van een technisch probleem”, zegt Kim Daenen, woordvoerster van Brussels Airlines. “In dat geval wordt het zekere voor het onzekere genomen en wordt besloten om zo snel als mogelijk te landen. Echter, aangezien de Airbus A330 nog te zwaar geladen is, moet het eerst nog liters kerosine verbranden. Dat kan door cirkelbewegingen uit te voeren.”

Landen

Pas wanneer het toestel zijn ‘landingsgewicht” had bereikt, kon het landen op Brussels Airport. Dat is inmiddels na zo’n vier uur rondjes maken gebeurd, zo meldt Flight Radar 24. Op Brussels Airport wordt het vliegtuig onderzocht. “Indien er effectief een probleem is, wordt dat natuurlijk zo snel als mogelijk verholpen. Hopelijk kan het daarna weer snel vertrekken.” Volgens voorlopig nog onbevestigde bronnen had het toestel last van een probleem met zeker één van de flaps. Dat zijn onderdelen van de vleugel die naar boven of onder kunnen bewegen om de liftkracht te vergroten of te verkleinen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in