'Doodstraf is rode lijn voor de Europese Unie'
Foto: belga

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is bezorgd over de eerste verklaringen van president Erdogan. De aankondiging van het terug invoeren van de doodstraf is volgens Reynders 'een rode lijn voor de EU.' Dat zegt hij op Radio 1.

België wacht af wat Erdogan zal ondernemen, om de relatie tussen de EU en Turkije te bepalen.

'Die eerste verklaring over de doodstraf is voor ons een echte rode lijn', zegt Reynders. De onderhandelingen met Turkije over de toetreding van het land bij de EU worden bevroren en betekenen waarschijnlijk het definitieve einde indien Erdogan doorgaat met zijn plannen.

EU'We nemen nota van de resultaten van het referendum in Turkije over de grondwetsaanpassingen die op 21 januari 2017 werden goedgekeurd door het Turkse parlement. We wachten op de beoordelingen van de internationale observatiemissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en haar Bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten (ODIHR), ook in verband met mogelijke onregelmatigheden', klinkt het in een persbericht van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en hoge vertegenwoordiger voor het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini.'De grondwettelijke wijzigingen, en vooral hun praktische toepassingen, zullen worden onderzocht in het licht van de Turkse verplichtingen als een kandidaat-lidstaat van de Europese Unie en als een lid van de Raad van Europa', aldus de Europese vertegenwoordigers, die oproepen tot een consensus rond de toepassing van de wijzigingen. 'We moedigen Turkije aan om de bezorgdheden en aanbevelingen van de Raad van Europa met betrekking tot de noodtoestand aan te pakken', klinkt het nog.

Duitsland

Duitse politici roepen op om de onderhandelingen met Turkije over de toetreding tot de Europese Unie te beëindigen, Duitse troepen terug te trekken van een Turkse luchtmachtbasis en wapenleveringen op te schorten. Ze reageren zo op het resultaat van het referendum dat president Recep Tayyip Erdogan meer macht zal verlenen.

Toch wil de Duitse bondsregering zo snel mogelijk de gesprekken met Ankara weer opnemen. In een eerste reactie herinnerden bondskanselier Angela Merkel en buitenlandminister Sigmar Gabriel de Turkse regering eraan dat ze als lid van de Raad van Europa, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en als kandidaat om toe te treden tot de EU rekening moeten houden met de bedenkingen van de Raad van Europa. Tegelijk vraagt ze Ankara om de verdeeldheid in de Turkse samenleving weg te werken.'De nipte uitkomst van de stemming toont aan hoe diep de Turkse samenleving verdeeld is', zegden Merkel en Gabriel. 'De Duitse regering verwacht dat de Turkse regering, na een zware verkiezingscampagne, nu een respectvolle dialoog zoekt met alle politieke krachten en alle lagen van de samenleving.'De nipte overwinning van het ja-kamp in het referendum leidde tot consternatie in Berlijn. Leden van het conservatieve politieke blok rond kanselier Angela Merkel, maar ook politici uit de oppositie van Die Linke en de liberale FDP, riepen op om onmiddellijk de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie stop te zetten.

Oostenrijk

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz (ÖVP) ziet de nipte ‘ja’ van de Turken voor de omstreden grondwetsherziening als ‘een duidelijk signaal tegen de Europese Unie’. De EU moet volgens hem reagerenOostenrijkse buitenlandminister ziet duidelijk signaal van Turken tegen EU

‘De tijd van het trakteren moet eindelijk voorbij zijn’, zei de Oostenrijkse buitenlandminister aan nieuwsagentschap APA. Kurz herhaalt zijn oproep om de EU-toetredingsgesprekken met Ankara stop te zetten.

De Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern (SPÖ) onthield dat veel inwoners van Turkije tegen de koers van Erdogan zijn. Erdogan zocht een breuk met de Europese basisconsensus over democratie en de rechtstaat, maar bijna de helft van de Turken is hem daarin niet gevolgd, schrijft Kern op Twitter.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in