Meer dan duizend Palestijnse gevangenen in Israël in hongerstaking
Foto: EPA

Meer dan duizend Palestijnen die in een cel zitten in Israël zijn maandag een collectieve hongerstaking gestart, na een oproep van Marwan Barghouti, de leider van de tweede intifada, die tot levenslang werd veroordeeld. Dat maakte een Palestijnse verantwoordelijke bekend. Het is de eerste hongerstaking in jaren.

‘Ongeveer 1.300 Palestijnse gevangenen zijn een hongerstaking begonnen en dat aantal zou de komende uren nog kunnen toenemen’, zei Issa Qaraqee, bevoegd voor alles wat met gevangenen te maken heeft binnen de Palestijnse Autoriteit. Andere bronnen spreken van 1.500 hongerstakers. Het Israëlische gevangenissysteem kreeg zondag melding dat 700 gevangenen in hongerstaking zouden gaan en onderzoekt nu hoeveel dat daadwerkelijk ook deden.

De hongerstaking van onbeperkte duur ging van start naar aanleiding van de ‘dag van de gevangenen’, die Palestijnen al meer dan 40 jaar in acht nemen. Maandagvoormiddag haalde ze de voorpagina’s van alle Palestijnse media. In totaal zitten er 6.500 Palestijnen, onder wie 62 vrouwen en 300 minderjarigen, in Israël in de cel.

Ongeveer 500 van hen in het buitengerechtelijk regime van de administratieve hechtenis, met andere woorden een opsluiting zonder proces of beschuldiging. Bovendien zitten dertien Palestijnse parlementsleden, van verschillende partijen, in de gevangenis.