Chinese economie groeit sneller dan verwacht
Foto: BELGAIMAGE

De Chinese economie is in het eerste kwartaal van 2017 met 6,9 procent gegroeid tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het Nationaal Bureau voor de Statistiek maandag gemeld. In maart had premier Li Keqiang nog aangekondigd dat hij hoopte op een groei van 6,5 procent of meer voor 2017.

Het Chinese bruto binnenlands product bedroeg in het eerste kwartaal 18,07 biljoen yuan (2,43 biljoen euro), aldus het bureau. Dat is het gevolg van een groeiende vraag naar Chinese producten en vruchtbare investeringen in infrastructuur en andere economische sectoren, aldus experts.

De Chinese premier kondigde in maart naar aanleiding van de jaarlijkse plenaire zitting van het Nationaal Volkscongres nog aan dat de groeidoelstelling voor 2017 ‘rond 6,5 procent of hoger als dat mogelijk is in de praktijk’ ligt.

‘De nationale economie heeft in het eerste trimester zijn dynamiek van robuuste ontwikkelingen volgehouden’, aldus het Bureau voor de Statistiek, dat stelt dat ‘positieve transformaties van de afgelopen maanden geleid hebben tot betere indicatoren dan verwacht’.

Vooral de bouwsector heeft sinds vorig jaar een boost gekregen vanwege goedkope leningen, die investeerders en speculanten aantrekken, waardoor de prijzen in de grootsteden omhoog zijn gegaan. De afgelopen maanden is de industriële activiteit bovendien sterk gestegen.

In het vierde kwartaal van 2016 groeide de economie nog 6,8 procent, voor het volledige jaar bedroeg de groei 6,7 procent. Dat is een zeer sterke groei tegenover veel landen, maar was voor China de traagste groei in meer dan 25 jaar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig