Sebastian Vettel heeft na een ijzersterke race de GP van Bahrein gewonnen. Onze landgenoot Stoffel Vandoorne moest voor aanvang van de race al opgeven.

Voor de Belgische F1-fans begon de GP van Bahrein meteen met een opdoffer van formaat. McLaren liet immers weten dat Stoffel Vandoorne door een probleem met de Honda-motor niet kon deelnemen. Een nieuw dieptepunt in de samenwerking tussen McLaren en Honda. De commentaren op sociale media waren alvast vernietigend: "We waren al gewoon dat ze de finish niet haalden, maar nu halen ze zelfs de start niet".

Bij de eigenlijke start kon Valtteri Bottas aan de leiding blijven maar Sebastian Vettel wist in zijn Ferrari meteen Hamilton te passeren. De Brit viel na een minder goede start terug naar de derde plaats terwijl Vettel meteen Bottas begon op te jagen.

Iets minder dan tien ronden ver in de race kregen we een mooi treintje met Bottas voor Vettel, Hamilton, Verstappen en Ricciardo. Vettel was volop Bottas aan het opjagen terwijl Hamilton opgejaagd werd door Max Verstappen.

Na elf ronden waren Sebastian Vettel en Ferrari het beu om vast te zitten achter Bottas. De Duitser maakte zijn eerste pitstop en kwam als twaalfde opnieuw op de baan. Een gewaagde strategische keuze die uiteindelijk gevolgd werd door Max Verstappen. De Nederlander zat in zijn Red Bull immers vast achter Hamilton. 

Amper een ronde later zagen we Verstappen echter in de grindbak staan. De Nederlander was rechtdoor gegaan aan het einde van een recht stuk. De remmen van Verstappen hadden het begeven.

Meteen daarna kwam echter de safety car op de baan na een aanrijding tussen Lance Stroll en Carlos Sainz. Stroll stond stil meteen na de eerste bocht. Het regende vervolgens pitstops met achtereenvolgens onder meer Bottas, Hamilton, Ricciardo en Raikkonen. Vettel, die zijn pitstop reeds had afgewerkt, nam zo de leiding in de race.

Bij de herstart kon Vettel zijn leidersplaats behouden ondanks dat Bottas serieus kwam aandringen. Grote verliezer was echter Daniel Ricciardo, die tijdens de ronde na de herstart meteen drie plaatsen verloor. Hamilton kreeg even later een tijdstraf van vijf seconden omdat hij onnodig traag reed bij het binnenrijden van de pitlane. De Brit wou zo Ricciardo ophouden en zelf minder tijd verliezen terwijl teamgenoot Bottas zijn pitstop afwerkte.

In ronde 27 liet Valtteri Bottas Hamilton passeren. Bottas ondervond problemen met zijn setje superzachte banden en de Brit kreeg zo van Mercedes vrije baan om te gaan jagen op Sebastian Vettel. Halverwege de race hadden we daardoor Vettel met een voorsprong van zo'n vijf seconden op Hamilton en negen seconden op Bottas. 

Fernando Alonso schreeuwde ondertussen over de boordradio zijn onmacht uit. Met de Honda-motor in zijn McLaren was hij niet opgewassen tegen de wagens die rondom hem reden. Op de rechte stukken leek hij bijna letterlijk stil te staan.

Bottas maakte echter in ronde 31 zijn tweede pitstop. De Fin stapte over van zijn problematisch setje superzachte banden naar de zachte band en viel terug naar de zevende plaats.

Aan het einde van ronde 33 maakte ook Sebastian Vettel zijn tweede pitstop. De Duitser schakelde over naar de zachte bandencompound en kwam vlak voor Ricciardo als derde opnieuw op de baan. Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff keek ondertussen zeer bedenkelijk naar het tv-scherm. Hamilton reed aan de leiding van de race maar verloor meer dan een seconde per ronde op Sebastian Vettel. 

Fernando Alonso deed ondertussen nog maar eens zijn beklag over de Honda-motor: "Ik heb nog nooit met minder vermogen zitten racen" sneerde hij over de boordradio.

Met nog vijftien ronden te gaan werkte Hamilton zijn laatste pitstop af. De Brit werkte meteen zijn tijdstraf van vijf seconden af en kwam als derde opnieuw op de baan, op zo'n tien seconden van teamgenoot Bottas. 

Vettel bleef gecontroleerd aan de leiding van de race rijden terwijl Hamilton erg snel naderde op Bottas. Hamilton was rondenlang zo'n 1 à 2 seconden sneller dan Bottas en Vettel. Tien ronden voor het einde van de race haalde Hamilton Bottas in, waarna Sebastian Vettel reageerde en zijn tempo verhoogde.

Hamilton bleef meer dan een seconde per ronde sneller rijden dan Vettel. Mercedes liet Hamilton over de boordradio weten dat hij mogelijk tegen het einde van de race Vettel zou bijhalen. Sebastian Vettel verhoogde na het dubbelen van enkele wagens het tempo, waardoor hij nog minder dan een seconde per ronde verloor.

Met nog twee ronden te gaan moest Fernando Alonso opgeven, waardoor het een dubbele opgave werd voor McLaren-Honda. "Motorprobleem, box now" liet een moedeloze Fernando Alonso over de boordradio weten.

Vettel reed vervolgens probleemloos richting de finish en boekte zijn tweede overwinning van het seizoen. De Duitser komt alleen aan de leiding van het kampioenschap en heeft zeven punten voorsprong op Hamilton, die als tweede finishte. Valtteri Bottas vervolledigde het podium. 

Binnen twee weken is er in Sochi de GP van Rusland, de vierde race van het seizoen.

1.      S. Vettel    Ferrari    1:33:53.373    
2.      L. Hamilton    Mercedes    +6.660    
3.      V. Bottas    Mercedes    +20.397    +13.737
4.      K. Raikkonen    Ferrari    +22.475    +2.078
5.      D. Ricciardo    Red Bull    +39.346    +16.871
6.      F. Massa    Williams    +54.326    +14.980
7.      S. Perez    Force India    +1:02.606    +8.280
8.      R. Grosjean    Haas    +1:14.865    +12.259
9.      N. Hulkenberg    Renault    +1:20.188    +5.323
10.      E. Ocon    Force India    +1:35.711    +15.523
11.      P. Wehrlein    Sauber    +1 ronde    
12.      D. Kvyat    Toro Rosso    +1 ronde    
13.      J. Palmer    Renault    +1 ronde    
14.      F. Alonso    McLaren    +3 ronden    
Niet gefinisht:        
15.      M. Ericsson    Sauber    +7 ronden    
16.      L. Stroll    Williams    +45 ronden    
17.      C. Sainz Jr.    Toro Rosso    +45 ronden    
18.      M. Verstappen    Red Bull    +46 ronden    
19.      K. Magnussen    Haas    +49 ronden    
20.      S. Vandoorne    McLaren    +57 ronden    

wk-stand

Meer F1-nieuws op F1journaal.be: