Nadat alle stemmen van het Turkse referendum zijn geteld, blijkt dat 51 procent van de Turken ‘ja’ stemde om over te stappen op een presidentieel systeem, dat Erdogan meer macht toekent. De oppositie eist een hertelling van de stemmen.

Zondag trokken de Turken massaal naar de stembus om zich uit te spreken over de grondwetswijzigingen die president Recep Tayyip Erdogan had voorgesteld. De Turkse president wilde met het referendum de omslag maken van een parlementair naar een presidentieel systeem. In dat laatste systeem krijgt Erdogan meer macht, maar volgens critici en buitenlandse waarnemers is de Turkse democratie daar allerminst bij gebaat.

‘Als God het wil, zal onze natie, hier en in het buitenland, vanaf vanavond een nieuwe stap vooruit zetten door de juiste keuze te maken’, zei de Turkse president, nadat hij zijn stem had uitgebracht. Erdogan benadrukte ook dat het referendum ‘geen ordinaire stembusgang’ was en dat het regeringssysteem echt zal afgestemd worden op de uitslag.

Overwinningsroep kwam te vroeg

Amper een uur nadat de stemlokalen gesloten werden, was ongeveer de helft van de stemmen geteld. Verschillende Turkse media meldden dat het ja-kamp op ruime voorsprong lag met bijna 60 procent van de stemmen. 'Op weg naar een verpletterende overwinning', klonk het bij de persagentschappen.

Vlak daarna slonk die voorsprong echter zienderogen, waardoor de staatsmedia zelfs even stopten met het updaten van de onlinecijfers. Uiteindelijk strandde de uitslag van het referendum op 51 procent voor 'ja' (het presidentiële systeem) en 49 procent voor 'nee' (behoud van het parlementair systeem).

Opvallend: de grootste steden van Turkije - Istanbul, Ankara en Izmir - stemden, samen met de gebieden waar vooral Koerden actief zijn, nee bij het referendum. In totaal heeft 84 procent van de stemgerechtigden deelgenomen aan het referendum.

Oppositie vraagt hertelling stemmen

Tijdens het tellen van de stemmen hekelde de Turkse oppositie de livefeed van persagentschap Anadolu, dat nog voor 19 uur (Belgische tijd) stelde dat 98 procent van de stemmen officieel geteld was. 'Manipulatief en totaal onwaar', klonk het bij oppositieleider Erdal Aksünger, die erop wees dat op dat ogenblik slechts 60 procent van de stellen officieel gestemd zouden zijn. 'Wij vragen dan ook een hertelling van de stemmen.'

Ook BBC-journaliste Selin Girit rook onraad en tweette in de loop van de avond regelmatig naar eigen zeggen de officiële cijfers. Daaruit zou inderdaad blijken dat rond 19 uur niet 98 maar 60 procent van de stemmen was geteld:

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in