Levenslang geëist tegen journalisten en intellectuelen in Turkije
Foto: REUTERS

Het Openbaar Ministerie van Istanboel heeft op het proces tegen 17 kritische journalisten en intellectuelen levenslange gevangenisstraffen gevorderd.

De aanklacht voorziet voor elke beklaagde driemaal levenslang wegens poging tot de omverwerping van de regering bij de mislukte staatsgreep van juli 2016. Dat meldde het staatspersagentschap Anadolu vrijdag.

Onder de beklaagden bevinden zich ook de ex-hoofdredacteur van de opgedoekte krant Taraf, Ahmet Altan, en zijn broer professor economie en auteur Mehmet Altan. Ook journaliste Nazli Ilicak, die zich kritisch uitliet over de regering, staat in de beklaagdenbank.

De broers Altan en Ilicak zitten in voorlopige hechtenis. Ze werden in de marge van het onderzoek tegen de in de VS verblijvende prediker Fethullah Gülen gearresteerd. De regering acht hem verantwoordelijk voor de couppoging. Alle drie hebben ze ontkend dat ze banden hebben met de Gülenbeweging. De broers Altan werden er volgens Anadolu ook van beschuldigd tijdens een rechtstreekse televisieuitzending ‘verborgen boodschappen’ over de nakende staatsgreep verspreid te hebben. Ook Ilicak zat toen in het programma.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig