Nu ook ‘vrouwelijke priesters’ in Portugal
Foto: AFP

De Katholieke kerk in Portugal kampt met een tekort aan priesters. Vrouwelijke kerkgangers in het zuidoosten van het land hebben het touw in handen genomen, en staan nu ’s zondags zelf in voor de misviering.

‘De kerk zou gesloten zijn als ik hier niet was. Wat geeft het dat ik een vrouw ben, een diaken of een priester? Wat belangrijk is, is dat er iemand vanuit de gemeenschap onze band met de priester behoudt, ook als hij afwezig is,’ zegt Claudia Ronche van het dorpje Carrapatelo aan AFP. Ronche is één van de zestien vrijwilligers, acht vrouwen en acht mannen, aangeduid door de lokale priester, Manuel Jose Marques, om de misviering te leiden als hij zelf afwezig is.

‘Dit zijn mensen die ervaring hebben met het geloof en het verwelkomen van Christus, en ook weten hoe ze daarover moeten praten,’ zegt priester Marques, die benadrukt dat hij geen onderscheid maakt tussen de gekozen mannen en vrouwen.

Paus Franciscus, hoewel vaak progressief, heeft het idee van een vrouwelijke priester in het verleden al afgeschreven. Hoewel priester Marques voorstander is, weet hij ook: ‘het is niet de mening van één priester, of zelfs tien, die het geloof maken.’

‘Het is een gevoelig onderwerp, dat klopt, maar wat we doen is erg simpel. In dit kleine dorpje steken we het Vaticaan voorbij,’ sluit Marques af.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig