De christendemocraten drijven het verzet tegen Liesbeth Homans op en kanten zich tegen de intrekking van de erkenning van de Fatih-moskee.

Binnen de Vlaamse meerderheid groeit de ergernis over de aanpak van   Liesbeth Homans (N-VA) in het dossier van de Fatih-moskee in Beringen. Bij  CD&V en  Open VLD klinkt een vernietigend oordeel over de ‘onbesuisde en impulsieve’ manier waarop de minister de erkenning wil intrekken. 

De twee partijen concluderen dat ­Homans eerst wilde communiceren, voor ze een fatsoenlijk dossier had samengesteld. Dat ze de polarisatie opzocht met de Turkse gemeenschap, net nu het nakende referendum de gemoederen verhit, wordt als een verzwarende omstandigheid gezien. 

De coalitiepartners van de N-VA zitten niet op dezelfde lijn, als het op concrete ­actie aankomt. CD&V legt de kwestie volgende week op de regeringstafel. De partij meent daarvoor een hefboom te hebben. Zo zou de intrekking van een erkenning alleen door de volledige Vlaamse regering kunnen gebeuren. 

Dubbel doel

Het opkrikken van de kwestie tot een ­regeringszaak heeft een dubbel doel. Vooreerst kan zo  de werkwijze van Homans besproken worden. Zij gebruikte een verslag van de Staatsveiligheid. Maar volgens CD&V, daarin bijgetreden door Open VLD, deed ze dat op een oneigenlijke manier. Tijdens een hoorzitting met de baas van de Staatsveiligheid, Jaak Raes, werd de minister afgelopen maandag volgens getuigen ‘volledig gefileerd’.

CD&V kant  zich ook tegen het voornemen om de erkenning van de Fatih-moskee in te trekken. Volgens de christendemocraten lost dat niets op. De partij wil de procedure herbekijken en sluit zelfs het stopzetten van de subsidiëring niet uit. Maar erkende moskeeën geven de overheid net een voet tussen de deur. Daarom wil CD&V meer moskeeën erkennen,  wat Homans afwijst. 

Binnen de Vlaamse meerderheid bestaat de overtuiging dat de minister voluit wordt gesteund door de N-VA, en dat de Vlaams-nationalisten in de eerste plaats hun rechtse achterban willen pamperen. Toch hoopt CD&V op bijval van minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Die etaleerde in het verleden een andere benadering van moslims. Bourgeois  verkoos de dialoog ­boven de polarisatie. 

Steun

Ongetwijfeld krijgt CD&V in de Vlaamse regering de steun van Open VLD, al toont die partij zich meer terughoudend. De liberalen zijn huiverachtig  om een minister van een andere partij tot de orde te roepen. De partij broedt daarom op een actieplan rond moskeeën, dat ze via het parlement aan de regering kan opdringen. Open VLD onderschat de problematiek niet, maar vreest dat de werkwijze van Homans neerkomt op een doodlopend straatje.

Politiek wacht de Vlaamse meerderheid alleszins een lastige week. Woensdag  krijgt Homans gegarandeerd netelige vragen in het parlement, waarbij ze niet gesteund wordt door haar coalitiepartners. Vrijdag komt de regering samen. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig