Wat kunt u verwachten van de nieuwe Windows-update?
Foto: Microsoft
Microsoft is deze week begonnen met het uitrollen van de tweede grote update voor Windows 10. De zogeheten Creators Update dankt zijn naam vooral aan de gloednieuwe 3D-versie van het tekenprogramma Paint, maar bevat ook flink wat andere verbeteringen. We zetten onze vijf favoriete functies even op een rij.

De Creators Update wordt de komende dagen geleidelijk aan uitgerold. Heb je hem nog niet ontvangen, dan kan je de installatie handmatig in gang zetten via deze website. Klik op de knop Update nu en druk daarna op Opslaan en Uitvoeren. Trakteer jezelf vervolgens op een kop koffie, want de installatie neemt behoorlijk wat tijd in beslag.

1. Paint 3D

Grootste blikvanger van de update is zonder twijfel Paint 3D, een remake van het aloude tekenprogramma Paint (dat inmiddels alweer zo’n dertig jaar meedraait). Geen ingewikkeld grafisch pakket maar – integendeel – een heel toegankelijk stukje software waarmee je in een handomdraai driedimensionale objecten tekent. Zoals het een 3D-programma betaamt kan je je project van alle kanten bekijken, objecten schalen en roteren of beschilderen met een kwast naar keuze. Een knop om je creatie te sharen via Facebook ontbreekt evenmin.

Een van de leukere features van Paint 3D is dat je een digitale foto kan omzetten in een ‘3D-herinnering’. Met het Magic Select-gereedschap maak je voorwerpen of personen eenvoudig los van hun achtergrond, waarna je ze in een 3D-omgeving plaatst. Even geen inspiratie? Ga dan gewoon aan de slag met een van de kant-en-klare 3D-modellen uit Microsofts nieuwe Remix3D community. Wie over de Kinect-sensor van de Xbox One beschikt kan ook eigenhandig 3D-modellen inscannen, iets wat in een latere fase trouwens ook mogelijk zal zijn via een speciale scan-app voor iOS en Android.

Voor de beste gebruikerservaring met Paint 3D heb je wel een Windows 10-toestel met aanraakscherm nodig, zoals de Surface-apparaten van Microsoft zelf, en liefst ook een digitaal pennetje.

2. Verbeterde privacyinstellingen

Na de installatie van de Creators Update en een herstart kom je automatisch terecht op een nieuw scherm waar je de belangrijkste privacyinstellingen kan aanpassen. Je geeft hier eenvoudig aan of Microsoft, Windows én apps je locatie mogen gebruiken, of je de spraakherkenning via Cortana wil inschakelen (wat sowieso weinig nut heeft, zolang de spraakassistent geen Nederlands begrijpt) en hoeveel diagnostische gegevens er verstuurd mogen worden. Helemaal onderaan vind je ook nog de omstreden optie die in Windows gepersonaliseerde reclame oplepelt. Wil je dat niet, zet dan ook daar de schakelaar om.

3. Mappen in het Startmenu

Het Startmenu krijgt er met de Creators Update een nieuwe mogelijkheid bij. Je kan de apps in het menu voortaan namelijk in mappen opbergen, net zoals je dat op je smartphone gewend bent. Op die manier houd je bijvoorbeeld al je sociale media-apps overzichtelijk bij elkaar en creëer je tegelijk weer wat extra ruimte in het Startmenu. Om een nieuwe map aan te maken laat je de ene app gewoon op de andere vallen. Boven de gebundelde apps verschijnt een tegel met een pijltje, waarmee je de uitgevouwen map weer kan inklappen.

4. Nachtmodus

Wie tot in de late uurtjes op z’n computer zit te tokkelen, kan in bed vaak maar moeilijk de slaap vatten. Boosdoener van dienst is het blauwe licht dat het beeldscherm uitstraalt. Dat onderdrukt het slaaphormoon melatonine, waardoor je juist extra energie krijgt. De nieuwe Nachtlamp-functie van de Creators Update moet aan die slapeloosheid een eind maken. Zodra het donkerder wordt toont het scherm warmere kleuren waardoor er minder blauw licht kan ontsnappen.

Eenmaal ingeschakeld werkt de functie volautomatisch, tussen zonsondergang en zonsopkomst, maar je kan ook handmatig een tijdschema programmeren. Je vindt Nachtlamp bij de instellingen voor het beeldscherm.

5. Tabbladbeheer in Edge

De browser Edge springt voortaan een stuk slimmer om met tabbladen. Met een nieuw knopje in de linker bovenhoek kan je de geopende tabbladen eenvoudig even opzij zetten voor later, zodat er weer volop ruimte ontstaat voor nieuwe tabbladen. Met een tweede knopje tover je ze snel weer tevoorschijn – individueel of allemaal tegelijk. Nog nieuw in de programmabalk van Edge is het pijltje naar beneden. Wanneer je daar op drukt krijg je kleine voorvertoningen te zien van alle openstaande tabbladen, wat uiteraard veel informatiever is dan (een stukje van) de naam van de site.

Een laatste nieuwtje in Edge is de mogelijkheid om koppelingen, wachtwoorden en je surfgeschiedenis uit andere browsers te importeren. De functie ondersteunt de programma’s Internet Explorer, Firefox en Chrome.