Assad: 'Chemische aanval is volledig verzonnen'
Foto: AFP

De Syrische president Bashar al-Assad zegt dat de chemische aanval in Syrië verzonnen is. Volgens hem zochten de Amerikanen een aanleiding om Syrië aan te vallen. Dat zei hij in een interview met AFP.

Assad zegt dat hij geen chemische wapens meer in zijn bezit heeft. ‘In 2013 hebben we ons arsenaal opgegeven. En zelfs al had ik chemische wapens, ik zou ze nooit gebruiken.’

‘Onze indruk is dat het westen, en dan vooral de Verenigde Staten, handlangers zijn van de terroristen. De Amerikanen hebben dit verhaal verzonnen om een reden te hebben om ons aan te vallen’, zegt Assad.

Assad wil enkel een volledig onpartijdig onderzoek naar de aanval. ‘Ik ga samenwerken met de Russen om een onpartijdig onderzoek op te zetten. Maar dan moet het volledig onpartijdig zijn, los van alle politieke spelletjes.’

Chemische aanval

Op 3 april werd op het stadje Khan Seikhoun een gifgasaanval uitgevoerd. Er kwamen minstens 58 mensen om, onder wie vrouwen en kinderen. Amerika beschuldigde het regime van Assad ervan die aanval te hebben uitgevoerd. Als antwoord op de aanval vuurde Amerika dan 59 Tamahawk-raketten af op de Syrische luchtmachtbasis van Al-Shayrat. Het was de eerste Amerikaanse militaire aanval tegen het regime van president Bashar al-Assad. Volgens Assad is hij niet verantwoordelijk voor de chemische aanval.