Topman Staatsveiligheid: ‘Dit zie je alleen in bananenrepublieken’
Liesbeth Homans (links) en Jaak Raes (rechts). Foto: BELGA

De topman van Staatsveiligheid Jaak Raes ergert zich aan het politieke spel rond onze inlichtingendiensten, terwijl de N-VA met scherp op minister van Justitie Koen Geens (CD&V) schiet.

‘Ik heb maandag een getuigenis afgelegd achter gesloten deuren’, zegt Raes aan Het Nieuwsblad. ‘Ik dacht dat we afspraken hadden gemaakt met het parlement dat daar niets uit naar buiten zou komen. Dan kan ik alleen betreuren dat er gelekt wordt en kan ik alleen betreuren dat nota’s van Staatsveiligheid integraal in de kranten staan. Dat zie je nergens ter wereld, behalve in bananenrepublieken. En ik mag hopen dat we dat nog niet zijn.’

Eind vorige week raakte bekend dat Liesbeth Homans de erkenning van de Fatih Camii-moskee in Beringen wilde intrekken. Homans nam die beslissing nadat ze een rapport van de Staatsveiligheid had gelezen over het Turkse netwerk van moskeeën Diyanet. De Staatsveiligheid reageerde scherp en zei dat de minister conclusies trok die de dienst zelf nooit had getrokken.

Politiek steekspel

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zette Homans gisteren openlijk in de wind. ‘De informatie van een inlichtingendienst publiek gebruiken als argument voor een overheidsbeslissing, zonder dat vooraf te overleggen met die dienst, kan niet.’ Zo kunnen de relaties met andere inlichtingendiensten volgens hem gebrouilleerd zijn.

N-VA stelt zich daarop openlijk vragen bij de aanpak van Geens op Staatsveiligheid. ‘We kunnen niet aanvaarden dat hij rekent op Turkse inlichtingendiensten om te zorgen voor onze veiligheid’, zegt N-VA-fractieleider Matthias Diepen­daele. De NV-A’er vindt bijvoorbeeld dat Geens meer budget zou moeten vragen.

Minister Homans vindt dat ze helemaal niet in de fout is gegaan. In een reactie verwijst ze naar citaten van Geens die ‘in het verleden zelf al publiek over de rapporten van de Staatsveiligheid heeft gesproken’.